Villámgyors, húsmentes, fűszeres chilis bab – A quinoa tökéletes húspótló

chili con quinoa cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A chili con carne, vagyis a chilis bab nagyon gyakori étel nálunk, nagyon szeretjük a csípős, pikáns ízeket.

Egyre többször hallani arról, hogy kevesebb húst kellene ennünk a bolygónk védelmében. Az új trendek értelmében a legtöbb húsos ételt meg is reformálják. Szerencsére rengeteg olyan gabona létezik, amely fehérjetartalma vetekszik az állati fehérjével, ráadásul finoman el lehet készíteni.

Az egyik ilyen a quinoa, amely tökéletes húshelyettesítő. A chili con carne-hoz pedig szuperül illik, húsmentes, mégis egészséges és fehérjében gazdag lesz a fogás. 

Chili con quinoa

chili con quinoa recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 100 gramm quinoa
  • 2 darab édeskrumpli
  • 1 doboz vörösbabkonzerv
  • 1 darab kaliforniai paprika (piros)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej hagyma
  • 1 doboz kukoricakonzerv
  • 1 doboz daraboltparadicsom-konzerv
  • 2 evőkanál olaj
  • 200 milliliter zöldségalaplé
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál koriander (őrölt)
  • 0.5 kávéskanál cayenne-bors
  • 1 kávéskanál chilipor
  • 1 teáskanál
  • tálaláshoz koriander (friss)
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát, a fokhagymát vágjuk egészen apróra, a kaliforniai paprikát és az édeskrumplit kockázzuk fel. A quinoát alaposan öblítsük le, majd hagyjuk lecsepegni. 

Forrósítsunk olajat egy lábasban, tegyük rá a hagymát és a fokhagymát, pirítsuk őket pár percig, majd a kalifornai paprika következik. Öntsük utána a babot, a kukoricát, a quinoát és az édesburgonyát, majd öntsük rá az alaplevet és a paradicsomot.

Forrásig melegítsük, majd szórjuk rá a fűszereket. Fedjük le, majd kis lángon főzzük addig, amíg a quinoa megpuhul. A végén sózzuk meg ízlés szerint, díszítsük korianderzölddel. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük