Szaftos, fűszeres chilis csirke: így készül az ázsiai konyha kedvence

csirkechilis
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Pillanatok alatt Ázsiában érezheted magadat ezzel a recepttel, az isteni illatok betöltik majd a konyhát.

Ha villámgyors és nagyon egyszerű receptet keresel, de picit különlegesebb kiadásban, akkor ez az ázsiai chilis csirke a neked való. A csirkemell pár perc alatt puhára sül, de a szósz sem készül tovább, ráadásul nagyon ízletes és szaftos lesz a hús, ha nyakon öntöd a chilis mázzal.

Bár ázsiai receptről van szó, nem igényel extra hozzávalókat, igaz, szójaszósz és szezámolaj nem árt, ha van otthon, de utóbbit akár másfajta növényi zsiradékra is lecserélheted. Ezeken kívül a gyömbér és a chiliszósz adja meg az étel karakterét, utóbbival ízlésed szerint bánj, lehet csípősebb és kevésbé pikáns is a végeredmény. 

Ha nem vagy oda a csirkemellért, csirkecombfilével is dolgozhatsz, viszont annak picivel több idő kell majd. Ha pedig van esetleg otthon rizsliszt, azt használj a búza helyett, azzal picit ropogósabb lesz a bunda.

Chilis csirke

csirkecsili

Hozzávalók 4 személyre

Hús:

  • 500 gramm csirkemellfilé
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 ek liszt
  • 2 ek olaj (sütéshez)

Szósz:

  • 1 ek szezámolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 tk gyömbér (friss)
  • 1 tk chilipehely
  • 120 milliliter víz
  • 3 ek chiliszósz (Sriracha)
  • 1 ek szójaszósz
  • 80 g méz
  • 2 ek lime-lé
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfilét tisztítsuk meg, vágjuk hosszában félbe. Kisebbre is lehet vágni, de akkor vigyázni kell, nehogy kiszárítsuk. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát, majd szórjuk meg liszttel, a felesleget rázzuk le róla.

Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, majd süssük meg a csirkemelleket. Vegyük nagyra a lángot, majd oldalanként 2-3 percig pirítsuk, míg ki nem fehéredik és át nem sül teljesen. Tegyük félre.

A fokhagymát és a gyömbért pucoljuk meg, majd reszeljük le. 

A serpenyőbe tegyünk szezámolajat, kapcsoljuk fel alatta a lángot, majd dobjuk rá a fokhagymát és a gyömbért, fél perc múlva szórjuk rá a chilit. Újabb fél perc múlva öntsük fel a vízzel, chiliszósszal, szójaszósszal, mézzel. Melegítsük össze 3-5 perc alatt, míg picit sűrűsödik, majd adjuk hozzá a lime-levet.

Tegyük vissza a csirkemellet a szószba, majd borítsuk be vele. Melegítsük össze, majd kapcsoljuk le alatta a lángot.

Rögtön, körettel tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük