Vajpuha, chilis-gyömbéres csirkemáj: egyszerűen készül a pikáns fogás

tcscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hagyományos resztelt máj is finom, de ha izgalmasan fűszerezed, és tejszínnel is egybefőzöd, még ínycsiklandóbb ételt kínálhatsz.

Sajnos a belsőségek nem örvendenek túl nagy népszerűségnek, a máj az egyetlen olyan "alkatrész", melyet néhanapján elővesz az ember. A liba- és kacsamáj az ínyencek alapanyaga, az áruk is igen magas, a csirke- és sertésmáj viszont jóval megfizethetőbbek, sokkal gyakrabban kerülnek terítékre.

A máj akkor jó, ha vajpuha és jó fűszeres. A chilitől egészen tüzes lesz: ha a paprika magházát és az ereket eltávolítod, akkor kevésbé lesz csípős, ízlés szerint használd. Gyömbérből a friss a legjobb választás, elég csak egy kis darabbal dolgozni, de az őrölt változat is megfelel. A tejszínes szószban készült máj frissen, melegen tálalva a legfinomabb, rizzsel, krumplival vagy kuszkusszal is nagyszerű.

Chilis-gyömbéres csirkemáj

cstct

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis darab chilipaprika
  • 0.5 teáskanál gyömbér
  • só és bors ízlés szerint
  • 80 dkg csirkemáj
  • 1 dl víz
  • 2 dl tejszín
  • 1 csokor petrezselyem vagy koriander (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Az olajat hevítsük fel, majd dobjuk rá a vékony csíkokra vágott hagymát, dinszteljük 5 percig. Utána keverjük hozzá a reszelt fokhagymát, a finomra vágott chilit és gyömbért, majd 1 perc múlva a tisztított májat is forgassuk a hagymához.

A májat pirítsuk fehéredésig, majd öntsük fel vízzel és pároljuk 20 percig.

A letelt idő után a májat szedjük tányérra. A hagymás alapot tegyük vissza a tűzhelyre és öntsük fel tejszínnel, ekkor jöhet a só és a bors, forraljuk egybe. Utána a májat helyezzük vissza, alacsony lángon főzzük még 1-2 percig. Tálalásnál finomra vágott petrezselyemmel vagy korianderrel szórjuk meg.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük