Puha citromos kuglóf mázzal bevonva – Egyszerű, mégis mutatós desszert

citromoskuglófcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szaftos citromos kuglóf, az egyszerű süti tésztája napokig megőrzi puhaságát egy leleményes megoldásnak köszönhetően.

Csupa citrom ez a kuglóf: a kevert tésztában érezni fogjuk a citrom kellemes, fanyar ízét, mivel 1 darab citrom reszelt héja és leve kerül bele, a fehér máz porcukorból és frissen facsart citromléből készül, díszítésnek pedig reszelt héj kerülhet a kuglófra.

A tészta így marad napokig puha

Sok múlik a tárolásán, éppen ezért zárt tetejű tortaformában érdemes eltenni a kuglófot, így sokáig meg fogja őrizni puhaságát, de más módszer is létezik. 

Miután a kuglóf megsült, szurkáljuk meg hurkapálcikával a tésztát, majd keverjünk össze citromlevet és cukrot, és ezt a citromos keveréket ecset segítségével kenjünk a tésztára, ügyeljünk rá, hogy ahol megszurkáltuk, oda bőven kerüljön belőle, így a belsejét is átjárja a lé. Ez a módszer hozzájárul a sütemény intenzívebb ízéhez, ráadásul sokkal szaftosabb, puhább lesz a tészta. Persze azért legyünk óvatosak, ne áztassuk szét a sütit.

Citromos kuglóf

citromoskuglófct

Hozzávalók 6 személyre

Tészta:

  • 350 gramm liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 230 gramm vaj
  • 400 gramm cukor
  • 1 csipet
  • 3 darab tojás
  • 1 darab citrom
  • 60 milliliter citromlé
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 240 milliliter tej
  • vaj a forma kikenéséhez

Kenéshez:

  • 100 gramm cukor
  • 60 milliliter citromlé

Citromos máz:

  • 240 gramm porcukor
  • 3 evőkanál citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A lisztet tálba öntjük, majd hozzáadjuk a sütőport, elkeverjük.

1 darab citrom héját lereszeljük.

Egy másik tálban a puha vajat a cukorral, sóval habosra keverjük, majd a tojásokat egyenként hozzákeverjük. Ezután a citrom reszelt héja, a citromlé és a vaníliakivonat is a vajas keverékhez kerül. A lisztet és a tejet is hozzákeverjük, majd a vajjal kikent formába öntjük a tésztát, és 180 fokos sütőben 40-50 perc alatt megsütjük, sütésnél alkalmazzunk tűpróbát.

Miután a kuglóf elkészült, tegyük tálcára.

Citromos keverék:

A cukrot és a citromlevet keverjük össze, majd 1 percre tegyük a mikróba.

Citromos máz:

A porcukrot átszitáljuk, utána hozzákeverjük a citromlevet.

A kuglóf tetejét hurkapálcikával megszurkáljuk, majd a citromos keverékkel enyhén megkenjük a tésztát. Ha kész, ráöntjük a mázat, ha szeretnénk, citrom reszelt héjával is megszórhatjuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük