Könnyed, citromos máktorta fehér csokival: a fanyar krém koronázza meg

Citromos maktorta C
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mák igazi univerzális alapanyag, hiszen rengeteg étel és desszert készülhet belőle. Most egy felturbózott, csupa jó tortát mutatunk, amelyben a mák mellett még citrom és fehér csoki is helyet kap.

Ennek a tortának az elkészítésénél van néhány alapelv, amit fontos tudnod a siker érdekében. Az egyik, hogy (növényi készítmény lévén) tojás nélkül sütve nehezebben kezelhető a piskóta, így a megszokott módszer, miszerint egyben megsütöd, majd három részre vágod, körülményesebb lehet, és több konyhai gyakorlatot feltételez. Ahhoz, hogy mégis sikeres legyen a művelet, várd meg, amíg a piskóta teljesen kihűl, és egy éles, vékony pengéjű késsel dolgozz.

Ha nem pótoltál még aquafaba (a csicseriborsó-konzerv leszűrt leve) folyadékkal tojást, akkor légy türelmesebb, mivel a tojásfehérjéhez képest jóval lassabban képződik belőle kemény hab, és ahhoz, hogy az állagát megőrizze, kevés almaecetet is adnod kell hozzá. De ne aggódj, utólag az ízén semmit sem fogsz érezni.

Citromos máktorta

Citromos maktorta

Hozzávalók 8 szelethez

A mákos piskótához:

  • 150 ml aquafaba (csicseriborsó-konzerv leszűrt leve)
  • 1 ek almaecet
  • 150 ml növényi olaj (semleges ízű)
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 200 g cukor
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 1 csipet
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 300 g darált mák

A krémhez:

  • 400 ml növényi ital (kókusz, zab vagy mandula)
  • 3 ek vaníliapuding vagy kukoricakeményítő
  • 1 db citrom leve
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 0.5 tk gyömbérpor
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 3 ek cukor
  • 200 g növényi vajhelyettesítő

A díszítéshez:

  • 100 g olvasztott vegán fehér csoki
  • 1 ek mák
  • szárított narancskarikák (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A mákos piskótához szűrjük le egy csicseriborsó-konzerv levét, öntsük egy közepes edénybe, és kézi mixerrel verjünk kemény habot belőle (ez 10 perc is lehet). Adjuk hozzá az almaecetet, és alacsony sebességen, alaposan keverjük a habhoz, majd ismételjük ezt meg a vaníliakivonattal és az olajjal is.

A cukrot, a sót, a szódabikarbónát, a mákot és a citromhéjat keverjük el, majd egy spatula segítségével 2-3 adagban forgassuk a habhoz. Lassú, óvatos mozdulatokkal dolgozzunk, hogy ne törjük össze a masszát.

Egyengessük egy 18 cm-es, sütőpapírral bélelt kapcsos tortafomába, majd 175 fokon süssük fél óráig. Kapcsoljuk ki a sütőt, résnyire nyitott ajtóval 10 percig hagyjuk még bent a piskótát, majd vegyük ki, és a formában hagyjuk kihűlni.

Közben készítsük el a krémet: a növényi itallal, a vaníliapudinggal (vagy keményítővel), a cukorral, a citromlével és -héjjal, a vaníliakivonattal és a gyömbérporral főzzünk sűrű pudingot, majd vegyük le a tűzről, és várjuk meg, amíg teljesen kihűl. 

Keverjük hozzá a szobahőmérsékletű vajhelyettesítőt, és kézi mixer segítségével habosítsuk ki őket.

A kihűlt piskótát vágjuk 3 egyenlő részre. Osszuk a vajas krémet 4-felé: 3 résszel kenjük meg a mákos lapokat, és helyezzük őket egymás tetejére. A negyedik résszel pedig vonjuk be a torta oldalát.

Vízgőz felett olvasszuk meg a fehér csokit, és csurgassuk a torta tetejére és oldalára. Mákszórással díszítsük. Szeletelés előtt legalább 2 órára tegyük hűtőbe.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük