Citromos-petrezselymes szósz tejszínnel: tésztára, de hal mellé is isteni

szósz3
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Krémes, frissítő, könnyed szósz, mindenféle sültet és tésztát megkoronáz, ráadásul pillanatok alatt készen van.

Ha egyszerű tésztaszószt keresel, esetleg halfiléhez vagy natúr csirkemellhez készítenél valamilyen izgalmas öntetet, próbáld ki ezt a receptet. Al dente-re főzött tésztával összekeverve is mennyei, könnyű fogás, amit ráadásul 20 percen belül tálalhatsz, de ha valamilyen húst öntesz vele nyakon, akkor sem lősz mellé. 

Könnyed, tavaszi-nyári ízek köszönnek vissza a szószból, az alapját édeskés, zsenge újhagyma képezi, a tejszínt pedig citromlé és petrezselyem teszi frissebbé. Ha már tejszínes mártás, nem hiányozhat belőle a fokhagyma, borsból pedig fehéret érdemes használni.

Ha még sűrűbb szószra lenne szükséged, keverj össze 1 púpos teáskanál keményítőt 1 evőkanálnyi hideg vízzel, majd csorgasd a mártásba és főzd vele össze 1-2 perc alatt.

Citromos-petrezselymes szósz

szósz2

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 20 gramm vaj
  • 1 darab újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 100 milliliter alaplé
  • 1 csokor petrezselyem
  • 200 milliliter tejszín
  • 1 darab citrom
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Az újhagymát tisztítsuk meg, vágjuk vékony karikákra. A fokhagymát pucoljuk meg, zúzzuk össze. A petrezselymet mossuk meg, aprítsuk össze.

A vajat olvasszuk meg egy serpenyőben. Dobjuk rá az újhagymát, dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. 1 perc után öntsük fel az alaplével, majd gyöngyözve főzzük 2-3 percig, míg redukálódik kicsit.

Adjuk hozzá a tejszínt, a petrezselymet, egy negyed citrom levét, sózzuk, borsozzuk a szószt. Ha forr, vegyük lejjebb a lángot, gyöngyözve főzzük még 5 percig, míg besűrűsödik a tejszín.

Tésztával vagy hallal kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük