Laktató rizsleves Görögországból, ami különösen jólesik a hidegben

avgolemo
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nemcsak emlékekkel, hanem ételekkel is szeretek visszagondolni a nyárra, sokszor a legborúsabb napokon főzök nyári ízeket.

Jó pár éve nem jártam Görögországban, utoljára a szüleimmel nyaraltam ott, de akkor még nem rajongtam a levesekért. Akkoriban a gyros volt a favorit sült krumplival, esetleg a muszaka, de ennél mélyebbre nem merészkedtem a görög konyhaművészet világában.

Később aztán a leveseket is megszerettem, akkor került az utamba ez a fanyar, frissítő étel, a görög rizsleves. Mint a legtöbb ételnek, ennek is többféle elkészítési módja ismert, de mindegyik egyszerű, ráadásul még maradékmentésnek is tökéletes, ha van otthon hús- vagy zöldségleves. A különböző elkészítési módok egyben egyeznek: a forró alaplében főzzük a rizst, majd ehhez adjuk a krémes tojáskeveréket. Ugyan a citrom miatt frissítő, de tartalmas téli fogás lehet. 

Avgolemono - Citromos rizsleves

avgolemo recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 liter csirke- vagy zöldségalaplé
  • 65 gramm basmati rizs
  • 4 darab tojássárgája
  • 200 milliliter tejszín
  • 3 evőkanál citromlé
  • ízlés szerint citromhéj
  • 0.5 teáskanál
  • 0.5 teáskanál bors (frissen őrölt)
  • 100 gramm csirkemell
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy fazékban forraljuk fel az alaplevet, majd tegyük bele az apróra vágott csirkemellet és a megmosott rizst, és főzzük puhulásig. Adjuk hozzá a citrom héját. Közben egy edényben keverjük jól össze a tojássárgákat és a tejszínt. Amikor a rizs megfőtt, vegyük le a tűz erejét, és óvatosan keverjük hozzá a tojásos keveréket. Vegyük le a fazekat a tűzről, és öntsük hozzá lassan a citromlevet is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük