Szaftos, vörösboros kakas francia módra – A coq au vin biztos siker

coq au vin cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A borban főtt ételeknek mindig különleges az íze, érdemes alkalomtól függően vagy függetlenül is elkészíteni.

A borban főtt étel nemcsak különleges hangzású, hanem különleges ízű is. Borban főzve a marhapörkölt is ízesebb, de a leghíresebb így készült étel a franciák szárnyasa, a coq au vin. Sokféle változatban készül, de a vörösboros a legismertebb. 

A coq au vin csak az 1900-as évek végén lett népszerű, de ma már mindenhol ismerik. A kakast lehet jércével vagy akár csirkével is helyettesíteni, ahogy ebben a receptben is. Kicsit macerás az elkészítése, de a végeredmény biztosan kárpótol. 

Coq au vin

coq au vin recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 kilogramm kakas- vagy csirkecomb (alsó, felső)
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint fekete bors
  • 6 szelet bacon
  • 1 kilogramm barna csiperkegomba
  • 800 gramm gyöngyhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál paradicsomszósz
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 pohár vörösbor
  • 1 pohár csirkealaplé
  • 1 evőkanál brandy
  • 1 darab kakukkfű (ág)
  • 3 evőkanál vaj
  • díszítéshez petrezselyem (felaprítva)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk. A bacont vágjuk fel vékony csíkokra. 

Egy vaslábost melegítsünk fel, pirítsuk meg benne a bacont. Óvatosan vegyük ki, majd tegyük egy papírtörölközővel letakart tálcára. Ugyanebbe a vaslábasba öntsünk egy kevés olajat, tegyük bele a csirkéket, pirítsuk addig, amíg aranyszínűek nem lesznek, majd vegyük ki őket és tegyük egy tányérra úgy, hogy egy kevés olajjal meglocsolgatjuk. 

A lábasba tegyük bele a gombákat, a hagymát és a répát, pirítsuk öt percig. Adjuk hozzá a fokhagymát, azzal is pirítsuk egy percet. Tegyük hozzá a paradicsomszószt, szórjuk rá a lisztet, pirítsuk le, majd keverjük össze, hogy bevonja a zöldségeket. Lassan öntsük hozzá a bort, a csirkealaplevet és a brandyt. Tegyük vissza a csirkét és a bacont is. Tegyük bele a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, hagyjuk, hogy felforrjon. Ha felforrt, takarjuk le, tegyük a sütőbe. Süssük körülbelül fél órát, majd vegyük ki belőle a csirkecombokat, tartsuk őket melegen.  

A lábast tegyük a tűzhelyre, adjunk hozzá vajat, és addig főzzük, amíg a szósz be nem sűrűsödik. Ez körülbelül 10 perc. Tegyük vissza a csirkét, majd tálalhatjuk is. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük