A franciák narancsos palacsintája elegáns és mennyei: alkoholosan készül

Crepe suzette cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Olyan palacsinta ez, mint a miénk, mégis nagyon más - a különbség a narancsos szirupban és az alkoholban keresendő.

A francia palacsinta sok mindenben hasonlít a magyarhoz, de sok dologban különbözik is tőle. Általában vékonyabb, valamivel keményebb a tésztája, tartása van.

Ebben a receptben azonban még ennél a különbségnél is fontosabb az a különleges szirup, amellyel a kisütött palacsintákat kell összeforralni. Ha igazán nagy show-t szeretnél csinálni a desszertből, akkor mindenképpen gyújtsd meg a palacsintákra öntött alkoholt, hadd lángoljon és járja át a desszert minden elemét az íze.

Crêpe suzette

Crepe suzette kicsi

Hozzávalók 8 személyre

A tésztához:

  • 2 darab tojás
  • 20 gramm cukor
  • 60 gramm olvasztott vaj
  • 100 gramm liszt
  • 1 csipet
  • 330 milliliter tej
  • 30 milliliter szóda

A sziruphoz:

  • 2 darab narancs kifacsart leve
  • 1 darab narancs lereszelt héja
  • 125 gramm vaj
  • 6 evőkanál Cointreau
  • 5 evőkanál víz
  • 4 evőkanál konyak
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat a többi hozzávalóval csomómentesre keverjük (ha túl sűrű lenne, kevés vízzel hígíthatjuk még). 

Egy enyhén kiolajozott teflonserpenyőben vékony palacsintákat sütünk a masszából.

A szirup hozzávalóit (az alkohol kivételével) összeforraljuk és kb. 5 percig kevergetjük, hogy besűrűsödjön/karamellizálódjon. Ekkor hozzáöntjük a Cointreau-t és a konyakot, átkeverjük és mindegyik palacsintát megkenjük vékonyan a sziruppal, majd négyrét hajtjuk. A palacsintákat a szirupos serpenyőbe rakjuk és még egyet forralunk rajta. (Ha szeretnénk, egy kevés konyakkal flambírozhatjuk is a desszertet.)

További palacsintareceptekért kattints ide!

Fotó: Street Kitchen

Ezt is szeretjük