Belül krémes, kívül roppanós cseresznyés morzsasüti – Lekvár lesz a gyümölcsből

cseresznyés morzsasütemény cover ok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mielőtt az összes cseresznyét megeszed magában, tegyél félre egy tányérral, és készíts belőle isteni süteményt.

A cseresznye nemcsak vidám, hanem nagyon egészséges gyümölcs, piros színe is mutatja, hogy tele van antioxidánssal. Szinte az eperrel együtt érik, így igazán el vagyunk kényeztetve ezen a fronton. Mindkettőnek viszonylag rövid a szezonja, így mindenki igyekszik minél többet enni belőle, vagy eltenni lekvárnak vagy befőttnek. A piacon kapható még egy darabig, érdemes felhasználni, amíg lehet. 

Az én személyes kedvencem a morzsasüti, amelyet mindenféle lédús gyümölcsből elkészíthetsz. Az összeállítása pofonegyszerű, az a lényeg, hogy a gyümölcs szinte lekvárállagúvá süljön, bugyogjon. Ezt a sütit nyugodtan edd forrón, és ahogy a brownie-hoz, ehhez is vaníliafagyi illik a legjobban. 

Cseresznyés morzsasütemény

cseresznyés morzsasütemény recept

Hozzávalók 6 személyre

Tészta:

  • 170 gramm vaj
  • 1 darab biocitrom
  • 130 gramm zabpehely
  • 100 gramm liszt
  • 100 gramm barna cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 kávéskanál

Töltelék:

  • 1 kilogramm cseresznye
  • 100 gramm barna cukor
  • 20 gramm keményítő
  • 1 kávéskanál
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 ek citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy 25x20 centiméteres tepsit kenjünk ki vékonyan vajjal. 

Egy nagyobb tálba kockázzuk fel a vajat, picit melegítsük fel mikrohullámú sütőben. 

A citrom héját reszeljük le.

Egy tálban keverjük össze a zabpelyhet, a lisztet, a barna cukrot, a vaníliakivonatot, a citromhéjat és a sót. Öntsük rá az olvasztott vajat, és jól forgassuk össze, hogy mindenhol érje. Tegyük hűtőbe néhány percre.

A cseresznyéket magozzuk ki, majd vágjuk félbe, tegyük egy tálba és forgassuk össze a cukorral, a keményítővel, a sóval és a vaníliakivonattal. Adjunk hozzá egy evőkanál frissen facsart citromlevet. 

A cseresznyés keveréket kanalazzuk a tepsibe, majd jöhet a zabpelyhes keverék is. Az ujjainkkal szépen egyengessük el, hogy mindenhol befedje a gyümölcsöt. 

Addig süssük, amíg a gyümölcs bugyogni nem kezd és a zabpehely szép pirosra nem sül, nagyjából 35-40 percig. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük