Puha piskóta cseresznyével és csokichipsszel – Teljes kiőrlésű lisztből egészségesebb

cseresznyéssüti
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha nem esszük meg az összes cseresznyét, süssünk belőle süteményt, például piskótát csokival.

Cseresznyéből sosem elég, nem tudok belőle mértéket tartani. Persze ez nem is baj, hiszen nagyon egészséges, egyetlen gond van vele, hogy elég rövid a szezonja. Úgyhogy amíg tart, süssünk belőle süteményt, illetve - természetesen - tegyük el lekvárnak is.

A cseresznye tökéletesen párosítható csokival (mi nem párosítható a csokival?), a legegyszerűbb, ha piskótát sütünk belőle kenyérformában. Azért az egészségünkre is gondoljunk, ez a változat teljes kiőrlésű lisztből készült. Ha pedig vége a szezonnak, rögtön jön úgyis a meggy, kiválóan működik azzal is. A teljes kiőrlésű liszt kicsit több folyadékot vesz fel, én a mézen kívül lekvárt is kevertem a tésztába. 

Cseresznyés piskóta csokichipsszel

cseresznyéssüti2

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 280 gramm liszt (teljes kiőrlésű)
  • 1.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 0.5 teáskanál
  • 2 darab tojás (L-es)
  • 50 gramm méz
  • 70 gramm vaj
  • 1.5 teáskanál vaníliakivonat
  • 250 gramm cseresznye (magozott)
  • 150 gramm csokichips (étcsokis)
  • 60 gramm lekvár (meggy, cseresznye, eper)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Egy kenyérformát vajazzunk ki. A cseresznyét magozzuk ki, vágjuk kisebb darabokra. 

Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót. Egy másik tálban keverjük össze a tojásokat, a mézet, a lekvárt, a puha vajat és a vaníliakivonatot. A száraz hozzávalókat forgassuk a tojásos keverékhez, keverjük egyneművé. A végén forgassuk bele a cseresznyét és a csokichipset. 

A masszát öntsük a kenyérformába, simítsuk el a tetejét. 

Süssük 45 percig, tűpróbáig. Hagyjuk kihűlni, utána szedjük ki a formából. 

Fotó: Szász Eszter /Sóbors

Ezt is szeretjük