Krémes csicseriborsó-főzelék pillanatok alatt – Fehérjedús és egészséges fogás

csicseriborsó főzelék cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Csicseriborsóból nemcsak szuper mártogatóst, hanem teljesen hagyományos főzeléket is készíthetsz, méghozzá nagyon finomat.

A főzelék amellett, hogy finom, nagyon tápláló fogás. Igazából a magyar konyha specialitása, hiszen sehol máshol nem készítenek rántással vagy habarással ilyen módon zöldségeket.

Szerencsére a lisztcsomós fogások már egyre kevesebb helyen jellemzőek, inkább az önmagukkal sűrített főzelékek veszik át a helyüket. Így tényleg egészséges lesz a fogás, érdemes rendszeresen készíteni.

Ha hüvelyesből készíted, érdemes kipróbálni csicseriborsóból is. Elsőre talán szokatlannak tűnhet, hiszen csicseriből jellemzően hummusz vagy falafel készül, de kicsit intenzívebb fűszerezéssel főzeléknek is tökéletes ez a fehérjedús alapanyag. A csicseriborsót tényleg érdemes beiktatnod az étrendedbe, hiszen nem csak az emésztésnek tesz jót, de a fogyókúrába is gond nélkül beilleszthető. 

Csicseriborsó-főzelék

csicseriborsó főzelék recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 fej hagyma (közepes)
  • 500 gramm csicseriborsó (konzerv)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 100 gramm vaj
  • 1 teáskanál pirospaprika (füstölt)
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál római kömény
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 150 milliliter víz
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát pucoljuk meg, vágjuk egészen apróra. A fokhagymával is tegyünk így. Egy serpenyőben melegítsünk vajat, pároljuk meg rajta a hagymákat, majd szórjuk rájuk a pirospaprikát. Öntsük rá a csicseriborsót, öntsük fel vízzel, sózzuk, borsozzuk, szórjunk rá római köményt, majd főzzük 15 percig alacsony lángon.

Vegyünk ki 2 evőkanál csicseriborsót, majd egy kevés főzővízzel és tejföllel turmixoljuk össze. Ezt öntsük vissza a főzelékbe, jó alaposan keverjük el, várjuk meg, amíg besűrűsödik. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük