Laktató csicseriborsós tikka masala - Egészséges és fehérjedús egytálétel

csicseriborsós tikka masala cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A klasszikus tikka masalát hús nélkül is élvezheted, a lényeg úgyis a krémes szósz lesz, amelyhez csak csicseriborsót kell keverned.

Bármennyire is indiainak gondolnánk, valójában brit közvetítéssel jutott el Európába a tikka masala, és nagyon hamar népszerű lett. Az eredeti recept csirkével készül - a fogás lényege, hogy a hústól nem szabad sajnálni a joghurtos pácot, valamint a vajas-tejszínes szószt sem. A garam masala sem hiányozhat belőle, érdemes minél többféle fűszerrel ízesíteni. Ha csípősen szereted, akkor chili is kerüljön bele.

A tikka masala hasonlít a curry-re, amely szintén paradicsomos alapú, nagyon fűszeres, főzelékszerű fogás. Készülhet húsos, de vegetariánus változatban is, utóbbira tökéletes példa ez a brokkolis, édesburgonyás recept. A tikka masala is lehet húsmentes, viszont érdemes bele csicseriborsót keverni, amelytől nemcsak laktató, hanem egészséges is lesz. Köretnek rizs illik hozzá, de bulgurral is kínálhatod. 

Csicseriborsós tikka masala

csicseriborsós tikka masala recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 darab csicseriborsó-konzerv
  • 2 darab paradicsomkonzerv (darabolt)
  • 230 milliliter kókusztej
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 teáskanál római kömény (őrölt)
  • 3 teáskanál garam masala
  • 1 kávéskanál gyömbér (reszelt)
  • 1 evőkanál kókuszzsír vagy -olaj
  • opcionális chilipor
Recept idők

Elkészítés:

Egy serpenyőben melegítsük fel a kókuszzsírt, dobjuk rá a gyömbért és ha használunk, chilit. Tegyük rá az apróra vágott hagymát és a fokhagymát, majd sózzuk, borsozzuk.

Várjuk meg, amíg a hagyma üveges lesz, ekkor öntsük rá a paradicsomkonzervet, adjuk hozzá a római köményt és a garam masalát, néhány percig főzzük. A lecsepegtetett csicseriborsót is öntsük hozzá, keverjünk rajta egyet, öntsük fel a kókusztejjel, forraljuk fel, majd 10 percig hagyjuk főni, hogy besűrűsödjön.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük