Vajpuha csirkemell fokhagymás-spenótos tésztával: krémsajt is kerül a szószba

csirkésspenótos
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha laktató, mégis könnyed fogásra vágysz, ez a tészta a tökéletes választás: tejszín helyett tejjel készül a szósz, hogy ne legyen tömény, de a spenót is feldobja.

Igaz, a tésztát külön lábasban kell kifőzni, de minden egyéb egy serpenyőben készül, alig lesz mosogatnivaló, ha ezt a receptet készíted el. Az már csak hab a tortán, hogy gyors és egyszerű fogásról van szó, a csirkemell pillanatok alatt átsül, de a szósznak sem kell sok idő. 

Liszt helyett most keményítővel sűrítettük a szószt, így nagyon krémes lesz, mégsem túl sűrű. Az alapja tej, illetve alaplé – ehelyett használhatsz vizet és házi ételízesítő kockát is –, de egy kevés krémsajt is kerül bele, hogy még finomabb és selymesebb legyen. 

Az összhatást a friss bébispenót és a karakteres parmezán dobja fel, egyiket sem érdemes kihagyni belőle.

Csirkemell spenótos tésztával

csirkésspenótos2

Hozzávalók 4 személyre

  • 500 gramm csirkemellfilé
  • 2 ek olívaolaj
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 250 ml alaplé
  • 250 ml tej
  • 100 g krémsajt
  • 1 ek keményítő
  • 200 g bébispenót
  • 50 g parmezán
  • ízlés szerint só, bors
  • 500 g penne
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfilét vágjuk vékony csíkokra vagy kockákra. A fokhagymát pucoljuk meg, zúzzuk össze. A parmezánt reszeljük le.

A tésztát lobogó, sós vízben főzzük al dentére. Szűrjük le, de a főzővizéből tegyünk félre 1 decit.

Forrósítsunk olívaolajat egy serpenyőben, majd dobjuk bele a csirkemellet. Sózzuk, borsozzuk, majd pirítsuk pár percig mindkét oldalát, míg ki nem fehéredik a hús, és itt-ott picit meg nem pirul. Tegyük félre.

Ha szükséges, öntsünk még egy kis olajat a serpenyőbe. Dobjuk rá a zúzott fokhagymát, körülbelül fél percig pirítsuk, vigyázzunk, nehogy megégjen, majd öntsük fel az alaplével. Adjuk hozzá a tejet és a krémsajtot is, majd gyöngyözve főzzük, míg a sajt el nem olvad.

A keményítőt keverjük ki fél deci hideg vízzel, majd adjuk a szószhoz. Adjuk hozzá a spenótot is, majd a csirkemellet is tegyük vissza a szószba. Gyöngyözve főzzük pár percig, míg a spenót összeesik, a szósz pedig sűrűsödik.

Keverjük bele a kifőtt tésztát, a parmezánt, és ha szükséges, a tészta félretett főzővizét is. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Rögtön kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük