Szaftos, tejszínes csirkés-gombás pite – Omlós tészta rengeteg töltelékkel

csirkés gombás quiche cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A múltkori lazacos változat után most csirkés-gombás pitét, elegánsabb nevén quiche-t sütöttem.

Pitetésztát nem olyan egyszerű készíteni, mint ahogy elsőre gondolnánk: nagyon fontos, hogy a vaj gyúrás közben ne vegye fel a kezünk melegét, hanem hidegen morzsoljuk bele a tésztába. Ha ez sikerül, utána tetszőleges hozzávalókkal - lehet húsos, zöldséges vagy ezek kombinációja - készítsük el a franciák vajas-sós pitéjét, a quiche-t.

Én függő vagyok, a legjobban langyosan szeretem és szívem szerint a nap bármely szakában ezt enném. Ez egy csirkés-gombás változat, eléggé laktató és nagyon finom.  

Csirkés-gombás pite

csirkés gombás quiche recept

Hozzávalók 6 adaghoz

Alap

  • 125 gramm liszt
  • 1 csipet
  • 85 gramm vaj (jéghideg)
  • 1 evőkanál víz (jéghideg)

Töltelék

  • 5 fej gomba
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0.5 fej hagyma
  • 110 gramm csirkemell
  • 15 gramm vaj
  • 1 teáskanál
  • 1 csipet cukor
  • 100 milliliter tejszín
  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

Először készítsük el az alapot, vagyis a pitetésztát. Szórjuk bele a lisztet és a sót egy tálba, adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat. Morzsoljuk el a vajat, vigyázva, hogy ne vegye át a kezünk melegét. Öntsünk hozzá egy evőkanál jéghideg vizet, és formáljunk a tésztából gombócot. Csomagoljuk be folpackba, és pihentessük a hűtőben 20 percet.

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. 

A tésztát borítsuk lisztezett deszkára, nyújtsuk ki, majd egyengessük el egy kivajazott piteformában. Takarjuk le sütőpapírral, szórjunk rá rizst, babot vagy lencsét, így süssük 15 percig. 

A gombát és a csirkemellet vágjuk tetszőleges nagyságú darabokra. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. Egy serpenyőben pirítsuk meg a hozzávalókat. Tegyük őket a megsült tésztára.

A tejszínt, a tojást, sót, cukrot és vajat jól keverjük össze, öntsük a pite tetejére. Süssük 35 percig. Nem baj, ha amikor kivesszük, még remeg egy picit a teteje. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük