Remegős, csőben sült spárga: egyszerű, elegáns és alig van benne szénhidrát

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csőben sütés csodálatos formája lehet a legtöbb zöldségnek, mert szép, jól variálható, viszont nagyon-nagyon egyszerű összedobni, és annyira gazdag, hogy főételként is megállja a helyét, ha éppen nem akarunk húst enni.

Három fő komponens alkotja. Az első a tejtermék, ami lehet tejszín vagy tejföl, esetleg e kettő keveréke is. Tejszínnel édeskésebb, lágyabb, tejföllel kicsit savanykásabb lesz a végeredmény, bizonyos zöldségekhez az egyik, másokhoz a másik illik jobban.

A második alapösszetevő a tojás, itt is lehet játszani a sűrűséggel: ha tömörebb, kockázhatóbb végeredményre vágyunk, akkor több, ha lágyabb, remegősebb állag a cél, akkor pedig kevesebb tojást kell használnunk. 

A harmadik, legfontosabb komponens maga a zöldség. Itt csak azt kell eldönteni, hogy elő kell-e főzni vagy nem - a spárgánál szükségesnek éreztem, de a cukkinit például nem szoktam. Arra mindenképp érdemes figyelni, hogy ne főzzük meg teljesen, hiszen még a sütőben is puhulni fog. Ha pedig előfőztük, akkor hagyjuk rendesen lecsepegni, hogy ne vizesítse fel a tojásos keveréket. A kiegészítők már teljesen szabadon illeszthetőek az elemek közé, a reszelt sajt, az aszalt paradicsom vagy bármi, ami illik a főszereplőhöz.

Csőben sült spárga

csőben sült sparga - 1

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 csomag spárga
  • 4 darab tojás
  • 200 gramm tejföl
  • 100 gramm sajt (pl. cheddar)
  • ízlés szerint
  • 5 darab aszalt paradicsom
Recept idők

Elkészítés:

A spárgát megszabadítjuk a fás végeitől, egycentis darabokra vágjuk, és sós, lobogó vízben félig megfőzzük. Hagyjuk lecsepegni és kissé kihűlni.

Egy tálba ütjük a tojásokat, hozzáadjuk a sót, a tejfölt, habosra keverjük, majd beleszórjuk a reszelt sajtot is. Egy tűzálló tálba tesszük a spárgát, megszórjuk az apróra vágott aszalt paradicsommal, és nyakon öntjük a tojásos keverékkel. 20 perc alatt készre sütjük.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük