A legkrémesebb formája kedvenc téli zöldségünknek - Csőben sült sütőtök

csőbensülttök cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Megint egy olyan fogás, amiben egy újabb, sokadik arcát mutatja meg az édes tök.

Sült krumplik és krumplipürék hétköznapokra vagy egyszerűbb vasárnapokra valók, ünnepi ebédeken és vacsorákon a krumpli legszebb formája a csőben sült, avagy gratinírozott változat. A francia eredeti előbb tejben vagy tej és tejszín keverékében pár percet főzi a hajszálvékonyra szelt krumplit, majd rengeteg sajttal lassan megsüti. A krumpli krémes egyveleggé sül össze, a teteje aranybarna és sajttól ropogós lesz. 

A csőben sütés máskülönben többféle összetételen is alapulhat, ahogy korábban itt írtunk róla, kerülhet bele más tejtermék és tojás is. Itt azonban most kifejezetten a burgonyagratin sütőtökös változatát szerettem volna elkészíteni, hiszen ez a zöldség még inkább alkalmas arra, hogy édesre és krémesre süljön.

A sütőtökös verzió

Ehhez a technikához nagyon illik a sajt és a zöldfűszerek, de azt már ki-ki maga döntse el, melykből melyiket kedveli jobban. A sütőtök nagyon sokféle sajttal megy jól együtt, a kékekkel és a parmezánnal, sőt, a fetával és a kecskesajtokkal is. Zöldfűszerek közül a zsálya és a kakukkfű passzol a leginkább mellé.

Szerintem ünnepi köretnek is megállja a helyét, de vega főételnek sem rossz.

Csőben sült kakukkfüves sütőtök

csőbensülttök kicsi

Hozzávalók 4 személyre

  • 500 gramm sütőtök
  • 3 deciliter tejszín
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 csipet szerecsendió
  • 150 gramm sajt
  • kakukkfű, rozmaring, zsálya
Recept idők

Elkészítés:

A tököt meghámozzuk, és vékonyabb szeletekre vágjuk. Tűzálló tálba rendezzük. A tejszínt elkeverjük a lereszelt vagy elmorzsolt sajttal, fűszerezzük, majd a tökre öntjük. 160 fokos sütőben körülbelül egy órát sütjük. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük