Puha, csokis francia teasütemény: egyszerűen készül a legendás madeleine

csmcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az édes francia sütemény néhány alapanyagból, meglepően egyszerűen készül, az íze mégis zseniális.

Röviden úgy lehetne a legjobban jellemezni a franciák kedvelt teasüteményét, hogy puha, változatosan variálható, kagylóformájú piskóta. Ahhoz, hogy elkészítsd ezt a finomságot, először is be kell szerezned a madeleine-formát, de hidd el, megéri beruházni rá: ha egyszer megsütöd és megkóstolod a végeredményt, biztos lehetsz benne, a süti visszatérő vendég lesz a konyhádban.

A francia édesség végtelen variációban készülhet. Ha nem teszel kakaót és csokit a tésztába, akkor citrom reszelt héjával és vaníliakivonattal dobd fel, ha pedig szereted a kandírozott gyümölcsöket, bátran próbálj ki olyan változatokat. A megsült madeleine-t porcukorral meghintve is tálalhatod, de hogy még édesebb legyen, lekvárt is kínálhatsz mellé.  

Csokis madeleine

csmct

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 10 dekagramm finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 8 dekagramm cukor
  • 2 darab tojás
  • 6 evőkanál vaj
  • 3 dekagramm étcsoki
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 2 marék csokipehely
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk keverőtálba és a sóval, sütőporral keverjük egybe.

A tojást a cukorral keverjük habosra, utána adjuk hozzá az olvasztott vajat, olvasztott csokit, kakaót és a csokipehelyt, majd keverjük hozzá a lisztes keveréket.

A madeleine-formát kenjük ki vajjal, adagoljuk bele a masszát (a formákat a feléig töltsük meg), 1-2 órára helyezzük hűtőbe a bekészített sütit.

A hidegen töltött pihentetés után a madeleine-t tegyük 200 fokosra előmelegített sütőbe 10-12 perce.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük