Isteni olasz kuglóf, avagy panettone: csokis változatban még finomabb

csokispanettone
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mutatós ünnepi desszert az olasz kuglóf, amely kandírozott gyümölcsökkel is mennyei, de csokidarabokkal lesz igazán fenséges.

A panettone, vagyis az olasz kuglóf hagyományosan kandírozott gyümölcsökkel készül, de bátran variáld meg az alapreceptet, használj csokoládét, ahogyan mi is tettük. Ha csokichipset keversz a tésztába, egészben maradnak a darabok, de ha táblásat törsz össze, szépen beleolvad majd.

A panettone tésztája nagyon levegős és foszlós, ugyanis előtésztával készül. Legalább fél órát kell állni hagyni a lisztes-élesztős keveréket, de igaziból minél tovább pihenteted, annál jobb, buborékosabb lesz. Utána már úgy készítsd a kuglófot, mint bármilyen más kelt tésztát, csak tejjel, vajjal, tojással dagasztva. 

A panettone magas peremű, kapcsos totaformában is sülhet, de papírformát is kapni pár száz forintért.

Csokis panettone

csokispanettone2

Hozzávalók 12 szelethez

Előtészta:

  • 70 g liszt
  • 120 ml meleg víz
  • 0.5 csomag porélesztő

Tészta:

  • 500 g liszt
  • 100 g cukor
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 1 db biocitrom
  • 1 db bionarancs
  • 4 db tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 110 g puha vaj
  • 0.5 csomag porélesztő
  • 160 ml meleg tej
  • 300 g csokichips vagy étcsoki
Recept idők

Elkészítés:

Az előtésztához a lisztet, a meleg vizet és az élesztőt keverjük össze egy kis tálkában, fedjük le, majd tegyük félre legalább fél órára.

Közben álljunk neki a tésztának. A meleg tejet és az élesztő másik felét keverjük össze.

Hagyjuk picit állni, addig a narancs és a citrom héját reszeljük le.

A lisztet és a cukrot keverjük össze. Ássunk a közepébe egy mélyedést, öntsük oda az élesztővel elkevert tejet, illetve a vaníliát. Kezdjük el összeállítani a tésztát kézzel vagy géppel. Kezdjük el beledolgozni a puha vajat, majd a citrom- és narancshéjat is. 

A tojásokat és tojássárgájákat verjük fel, adjuk azt is a tésztához, dolgozzuk bele. Végül az előtésztát is adjuk hozzá, dolgozzuk alaposan bele, jó sűrű lesz. A tésztát takarjuk le, majd meleg helyen 1 óráig hagyjuk kelni. 

Ha megkelt, dolgozzuk bele a csokit, ügyeljünk rá, hogy mindenhova jusson belőle.

Készítsük elő a panettoneformát (papírt), majd tegyük bele a tésztát. Nagyjából ekkor a forma feléig fog érni. Takarjuk le, majd tegyük félre újabb 2 órára.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Toljuk a panettonét a sütőbe, süssük 10-15 percig. Utána vegyük lejjebb a hőt 180 fokra, majd süssük még nagyjából 1 órát. Félidőnél fedjük le a tetejét alufóliával, hogy ne barnuljon meg túlságosan. 

Hagyjuk hűlni, mielőtt kiszednénk a formából. Porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük