Csokoládés ünnepi parfé olasz módra, naranccsal: ez a semifreddo
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
A semifreddo egy olyan habos, krémes, jeges desszert, amihez nem kell fagyigép.
Az olaszok nem csak a tésztákat illetően tudják, mi a tuti. A semifreddo egy zseniális olasz édesség, ami tulajdonképpen a házi parfé megfelelője. Ebből az alapból készítettünk most egy nagyon csokis, nagyon krémes parfé tortabombát, aminek a csokis piskótaalapjára került még egy ütős narancsos szirup is.
Nem csak látványos, de mesésen finom, ünnepélyes megjelenésű desszert, amiben az is nagyon praktikus, hogy előre el lehet készíteni, csak elő kell venni a fagyasztóból és tálalni.
Csokis semifreddo bomba
Hozzávalók 8 személyre
A semifreddohoz
- 300 gramm étcsokoládé
- 225 gramm tojássárgája
- 270 gramm cukor
- 75 gramm víz
- 750 milliliter habtejszín
A piskótához
- 5 darab tojás
- 3 evőkanál liszt
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 5 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 40 gramm olvasztott vaj
A sziruphoz
- 3 evőkanál cukor
- 1 darab narancs leve
- 40 milliliter narancslikőr
A díszítéshez
- 1 marék pirított pisztácia
- 1 marék kandírozott narancshéj
- 80 gramm olvasztott csokoládé
Elkészítés:
A semifreddohoz a tojássárgáját egy keverőgéppel 2 perc alatt, gyors fokozaton kikeverjük. A csokit kis darabokra tördeljük és gőz felett megolvasztjuk, majd félrerakjuk hűlni, néha átkeverjük. A cukrot a vízzel egy lábasban addig forraljuk, míg 120 fokos cukorszirup nem lesz belőle (ehhez maghőmérőre lesz szükség!). A cukorszirupot óvatosan csurgatva hozzáadagoljuk a tojássárgájához, amit folyamatosan, intenzíven keverünk robotgéppel. Figyeljetek rá, hogy a cukorszirupot egészen a tál falán csorgassátok, mert ha a habverőre öntitek, az szét fogja szórni.
Nagy fokozaton egészen addig habosítjuk az egészet, míg a massza ki nem hűl. A térfogata többszörösére fog nőni, krémes, habos, világossárga lesz. Ha ilyen, akkor óvatosan hozzákeverjük a langyos olvasztott csokit és egy spatulával átforgatjuk.
A hideg tejszínt habbá verjük, és több részletben, óvatosan a csokis krémhez adjuk, majd az egész laza, habos semifreddo-masszát tálba (vagy pl. őzgerincformába) öntjük, és 12 órán keresztül fagyasztjuk.
A sziruphoz a narancs levét a cukorral felfőzzük, beleöntjük a narancslikőrt és hűlni hagyjuk.
A piskótához a tojásfehérjét habbá verjük, majd a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a sóval. A lisztet összekeverjük a kakaóporral. A cukros tojássárgájához adagoljuk 2-3 lépésben a kakaóporos lisztet, a tojásfehérjehabot, és közben hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat is. Óvatosan átkeverjük a tésztát, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk a tetejét, és 180 fokos sütőben kb. 18 perc alatt megsütjük.
Összeállításnál a csokit megolvasztjuk és félrerakjuk. A piskótát alaposan meglocsoljuk a narancsos sziruppal, ráhelyezzük a semifreddo tálját és gyorsan körbevágjuk. A semifreddot hagyjuk annyira megolvadni, hogy kicsusszanjon a tálból a piskótára, majd a fagyi tetejét leöntjük a még folyékony csokival, megszórjuk pisztáciával és kandírozott naranccsal. Természetesen bármi más nektek tetsző elemmel díszíthetitek!
További fagyireceptekért katt ide!
Fotó: Street Kitchen