Csokis tiramisu pohárban – Ha elegáns, de egyszerű édességre vágysz

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tiramisu krémes és csodás édesség, aminek most a csokoládés, pohárdesszertes verzióját mutatom meg.

Az emberek a kávéfogyasztás szempontjából két táborba sorolhatóak be: vannak, akik imádják a kávét és vannak, akik utálják. Mindkettő típus gyakori, úgyhogy egy kávés desszert nem biztos, hogy minden esetben megállja a helyét. 

A csokoládéval azonban nincsen ilyen gond, legalábbis nem sok olyan embert ismerek, aki kimondottan utálná a csokikat, úgyhogy tökéletes választás lehet ez a tiramisurecept, ha vendégeket várunk. 

Bár több lépésből áll ez a desszert, mindegyik eleme nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, úgyhogy hamar össze lehet dobni ezt az elegáns és isteni finom tiramisut. Egy csokiszirupból, egy csokiganache-ból és egy mascarpone-s töltelékből áll a csokoládés változat. 

Az eredeti recepttől eltérve tojás nem kerül a krémbe, ez is gyorsítja a folyamatokat. A recept 6 db két decis pohárra vonatkozik, de a pohár méretétől függően készíthetünk kevesebb, de nagyobb vagy több kisebb adagot. 

Csokis tiramisu pohárdesszert

csokistiramisurecept

Hozzávalók 6 adaghoz

A csokisziruphoz

  • 250 milliliter forró víz
  • 1.5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál csokilikőr

A csokiganache-hoz

  • 100 gramm étcsokoládé
  • 120 milliliter tejszín

A töltelékhez

  • 225 gramm mascarpone
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 250 milliliter habtejszín
  • 65 gramm cukor
  • 200 gramm babapiskóta
  • reszelt csokoládé a tetejére

Elkészítés:

A csokisziruppal kell kezdeni: egy kis tálban keverjük össze a forró vizet, a kakaóport, a cukrot és a likőrt, addig, amíg egynemű szirup nem lesz belőlük. Tegyük félre hűlni.

A csokiganache-hoz daraboljuk össze a csokoládét, majd tegyük a tejszínnel együtt egy hőálló tálba. Mikrózzuk meg, 20 másodperces intervallumonként keverjünk rajta egyet, amíg a csoki el nem olvad és krémes nem lesz. Ha nem szeretnénk mikrózni, gyöngyöző vízfürdő fölött is megolvaszthatjuk.

A töltelékhez keverjük habosra a mascarponet a vaníliakivonattal. Egy másik tálban verjük fel a habtejszínt, miközben folyamatosan adagoljuk hozzá a cukrot. Ha kemény a hab, keverjük össze egyneműre a mascarpone-val.

A babapiskótákat mártsuk bele a csokiszirupba, törjük őket darabokra, majd tegyünk belőlük minden pohár aljára. Erre mehet a mascarpones krémből egy adag, majd egy vékony réteg csokiganache. Ismételjük meg ezt a folyamatot még egyszer, majd a poharak tetejét a marcarponés krémmel zárjuk. Ízlés szerint kakaóporral vagy reszelt csokival szórjuk meg őket.

Tegyük őket legalább 1-2 órára a hűtőbe. Hidegben 3 napig elállnak.

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük