Krémes csokoládés gesztenyetorta: zabkeksz az alapja

Csokis-gesztenyetorta-vegan-2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gesztenye sokak számára az őszi desszertek alapkelléke, azonban az év bármely szakában isteni finomságok készülhetnek belőle. Ha csokival kombinálod, garantáltan senki sem tud majd ellenállni!

Ezt a tortát pusztán növényi hozzávalókból is elkészítheted, úgy egy könnyedebb desszertet kapsz. Az alapja a népszerű zabkeksz, amelybe egy chiatojás kerül: így elkerülhető a töredezés és a morzsálódás, mégis izgalmasan roppanós lesz ez a réteg. 

Erre jön a gesztenyés krém, amelyhez fontos, hogy 100 százalékos tisztaságú gesztenyemasszát használj, mivel csak így tudod a saját ízlésed szerint ízesíteni. Minden esetben olvasd el a csomagoláson szereplő leírást, mert a legtöbb boltban kapható késztermék csupán 50, 60 vagy 70 százalékban tartalmaz gesztenyét, a fennmaradó részt a cukrok, az ízesítők, a tejpor és az egyéb adalékanyagok teszik ki. Mivel ezek már ízesített (és rosszabb minőségű) termékek, az ezekből készült tortának más íze lesz. A tiszta gesztenyemasszát főtt gesztenyével is pótolhatod, amit otthon is pürésíthetsz a többi hozzávalóval.

Csokoládés gesztenyetorta

Csokis-gesztenyetorta-vegan

Hozzávalók 8 szelethez

A kekszalaphoz:

  • 250 g zabkeksz
  • 1 db chiatojás (1 ek chiamag + 1 dl forró víz)
  • 30 g kókuszolaj

A gesztenyés réteghez:

  • 400 g gesztenyemassza (100%-os)
  • 200 ml kókuszkrém
  • 4 ek rumesszencia
  • 2 ek porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet
  • 2 tk agaragar
  • 3 ek forró víz

A csokoládés réteghez:

  • 1 csomag csokoládés pudingpor
  • 1 ek kakaópor (cukrozatlan)
  • 400 ml kókusz vagy más növényi ital
  • 2 ek cukor
  • 1 ek porcukor
  • 150 ml hideg növényi habtejszín
  • 2 tk agaragar
  • 3 ek forró víz
Recept idők

Elkészítés:

A tortához egy 24 cm-es tortaformát használtam.

Készítsük el a chiatojást: 1 evőkanál chiamagra öntsünk 1 dl forró vizet, és várjuk ki, amíg bezselésedik (kb. 10 perc).

Egy aprítógépben daráljuk le a zabkekszet, keverjük hozzá az olvadt kókuszolajat és a chiatojást, és kézzel egyengessük egy kapcsos tortaforma aljára. Süssük 15 percig 180 fokra előmelegített sütőben, majd vegyük ki, és hagyjuk kihűlni.

A gesztenyés réteghez adjuk a felolvasztott gesztenyekockákhoz a kókuszkrémet, a rumesszenciát, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sót, és alaposan keverjük össze. Keverjük el az agaragart 3 evőkanál forró vízben, folyamatos, gyors kevergetés mellett adjuk a gesztenyés masszához, és öntsük a zabkekszrétegre. Tegyük a hűtőbe dermedni.

A csokis réteghez a pudingporból és a növényi italból – a kakaóporral és 2 evőkanál cukorral – főzzünk sűrű pudingot, és hűtsük langyosra.

Habosítsuk a tejszínt a porcukorral, majd az előzőekhez hasonlóan adjuk hozzá a forró vízben elkevert agaragarport.

Egy kézi mixer segítségével oszlassuk el a pudingban keletkezett sűrűbb darabokat, és kis adagokban, egy spatula segítségével óvatosan forgassuk bele a tejszínhabot, vigyázva rá, hogy ne törjük össze. Öntsük a csokis réteget a megdermedt gesztenyére, és tegyük vissza a hűtőbe legalább 3 órára, de az a legjobb, ha egy egész éjszakán át tud dermedni. Felvágás előtt díszítsük csokireszelékkel, csokitörmelékkel és félbevágott csokikockákkal.

Tipp: A csokit hűtőhidegen reszeld és darabold. Tűz felett forrósítsd fel a kést, mielőtt a csokoládékockákat félbevágod. Így pontos feleket kapsz, és nem fog lemorzsálódni vagy véletlenül több darabba törni.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük