Krémes csokoládés gesztenyetorta: zabkeksz az alapja
A gesztenye sokak számára az őszi desszertek alapkelléke, azonban az év bármely szakában isteni finomságok készülhetnek belőle. Ha csokival kombinálod, garantáltan senki sem tud majd ellenállni!
Ezt a tortát pusztán növényi hozzávalókból is elkészítheted, úgy egy könnyedebb desszertet kapsz. Az alapja a népszerű zabkeksz, amelybe egy chiatojás kerül: így elkerülhető a töredezés és a morzsálódás, mégis izgalmasan roppanós lesz ez a réteg.
Erre jön a gesztenyés krém, amelyhez fontos, hogy 100 százalékos tisztaságú gesztenyemasszát használj, mivel csak így tudod a saját ízlésed szerint ízesíteni. Minden esetben olvasd el a csomagoláson szereplő leírást, mert a legtöbb boltban kapható késztermék csupán 50, 60 vagy 70 százalékban tartalmaz gesztenyét, a fennmaradó részt a cukrok, az ízesítők, a tejpor és az egyéb adalékanyagok teszik ki. Mivel ezek már ízesített (és rosszabb minőségű) termékek, az ezekből készült tortának más íze lesz. A tiszta gesztenyemasszát főtt gesztenyével is pótolhatod, amit otthon is pürésíthetsz a többi hozzávalóval.
Csokoládés gesztenyetorta
Hozzávalók 8 szelethez
A kekszalaphoz:
- 250 g zabkeksz
- 1 db chiatojás (1 ek chiamag + 1 dl forró víz)
- 30 g kókuszolaj
A gesztenyés réteghez:
- 400 g gesztenyemassza (100%-os)
- 200 ml kókuszkrém
- 4 ek rumesszencia
- 2 ek porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 2 tk agaragar
- 3 ek forró víz
A csokoládés réteghez:
- 1 csomag csokoládés pudingpor
- 1 ek kakaópor (cukrozatlan)
- 400 ml kókusz vagy más növényi ital
- 2 ek cukor
- 1 ek porcukor
- 150 ml hideg növényi habtejszín
- 2 tk agaragar
- 3 ek forró víz
Elkészítés:
A tortához egy 24 cm-es tortaformát használtam.
Készítsük el a chiatojást: 1 evőkanál chiamagra öntsünk 1 dl forró vizet, és várjuk ki, amíg bezselésedik (kb. 10 perc).
Egy aprítógépben daráljuk le a zabkekszet, keverjük hozzá az olvadt kókuszolajat és a chiatojást, és kézzel egyengessük egy kapcsos tortaforma aljára. Süssük 15 percig 180 fokra előmelegített sütőben, majd vegyük ki, és hagyjuk kihűlni.
A gesztenyés réteghez adjuk a felolvasztott gesztenyekockákhoz a kókuszkrémet, a rumesszenciát, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sót, és alaposan keverjük össze. Keverjük el az agaragart 3 evőkanál forró vízben, folyamatos, gyors kevergetés mellett adjuk a gesztenyés masszához, és öntsük a zabkekszrétegre. Tegyük a hűtőbe dermedni.
A csokis réteghez a pudingporból és a növényi italból – a kakaóporral és 2 evőkanál cukorral – főzzünk sűrű pudingot, és hűtsük langyosra.
Habosítsuk a tejszínt a porcukorral, majd az előzőekhez hasonlóan adjuk hozzá a forró vízben elkevert agaragarport.
Egy kézi mixer segítségével oszlassuk el a pudingban keletkezett sűrűbb darabokat, és kis adagokban, egy spatula segítségével óvatosan forgassuk bele a tejszínhabot, vigyázva rá, hogy ne törjük össze. Öntsük a csokis réteget a megdermedt gesztenyére, és tegyük vissza a hűtőbe legalább 3 órára, de az a legjobb, ha egy egész éjszakán át tud dermedni. Felvágás előtt díszítsük csokireszelékkel, csokitörmelékkel és félbevágott csokikockákkal.
Tipp: A csokit hűtőhidegen reszeld és darabold. Tűz felett forrósítsd fel a kést, mielőtt a csokoládékockákat félbevágod. Így pontos feleket kapsz, és nem fog lemorzsálódni vagy véletlenül több darabba törni.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!