Omlós sütemény tojás nélkül: a cukkinikenyér tésztája több napig puha marad
Ez a cukkinikenyér nagyon hasonlít a banánkenyérhez: a tésztát lédús cukkini dúsítja, így az napokig puha és hidratált marad.
A cukkinikenyér neve megtévesztő lehet, hiszen a zöldség miatt elsőre egy sós süteményre gondolhatsz. A banánkenyérhez hasonlóan azonban ez is egy édes desszert, amelyben szinte észrevétlenül van jelen a reszelt cukkini. A magas víztartalmú zöldségnek ugyanis annyira semleges az íze, hogy minden más hozzávaló dominánsabb nála, így mindössze hidratáló funkciót tölt be, és persze a rosttartalomról is gondoskodik.
A süti másik érdekessége, hogy sem tojást, sem pedig tejterméket nem használ, így vegán diétába is beilleszthető. A receptben megadott mennyiségek egy 23x12 cm-es kalácssütő formához elegendők.
Cukkinikenyér
Hozzávalók 1 adaghoz
- 60 ml olívaolaj vagy más növényi olaj
- 2 ek mandulaital vagy más növényi ital
- 120 g cukormentes almaszósz
- 50 g cukor
- 100 g barna cukor
- 2 marék darabolt dió vagy pekándió (opcionális)
- 2 db cukkini lereszelve, lecsepegtetve (kb. 130-150 g)
- 200 g liszt
- 0.5 tk sütőpor
- 0.5 tk szódabikarbóna
- 0.5 tk só
- 1 tk őrölt fahéj
- 0.5 tk őrölt gyömbér
- 0.25 tk őrölt szerecsendió
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze az olívaolajat, a mandulaitalt, az almaszószt, a cukrokat és a darabolt diót (ha használunk), és adjuk hozzá a kis lyukú reszelőn lereszelt és kifacsart cukkinit.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a fűszereket, a sütőport és a szódabikarbónát, és keverjük bele a folyékony hozzávalókat. Ne keverjük túl, csak addig, amíg a tészta összeáll, különben egy nehéz, gumis masszát kapunk.
Öntsük a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 175 fokra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt süssük aranybarnára.
Vegyük ki a sütőből, és 10 percig pihentessük a formában, majd vegyük ki belőle, és mielőtt szeletelnénk, hagyjuk teljesen kihűlni.
-
2024-04-21 11:08:01
-
2024-04-17 10:32:01
-
2024-04-01 07:52:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!