Selymes cukkinikrémleves görög joghurttal – Hidegen és melegen is isteni

cukkinikrémleves2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon-nagyon finom ez a cukkinileves, amit, ha görög joghurttal készítünk, inkább sűrű és krémes, ha tejszínnel, lágyabb és selymesebb lesz.

A cukkini egy viszonylag semleges ízű zöldség, ezért nagyon jól viseli a fűszereket, ráadásul mivel a nagy része víz, szuper levesalapanyag is.

Az alábbi receptben rengeteg fokhagyma és egy kis kakukkfű ízesíti, de kaporral is érdemes kipróbálni. A leveshez kb. 2-3 cukkinire van szükség, de ez függ a zöldség méretétől is: kisebbekből használjunk többet, nagyokból elég lesz kettő is.

Bár a levest tejtermék nélkül is el lehet készíteni, mind az állagán, mind az ízén sokat dob. Görög joghurttal a legfinomabb, egyrészt krémesebb, másrészt sűrűbb lesz, de ha lazábbra, hígabbra szeretnétek, habtejszínnel is fel lehet önteni, ha pedig éppen nincsen kéznél joghurt, a tejföl sem fogja elrontani.

Cukkinikrémleves

cukkinikrémleves

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 evőkanál olívaolaj/vaj
  • 2 nagyobb darab cukkini
  • 1 darab vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 750 milliliter alaplé
  • ízlés szerint só, bors
  • 0.25 teáskanál kakukkfű
  • 250 gramm görög joghurt/tejszín
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük fel az olajat egy nagy lábasban. Adjuk hozzá az összekockázott hagymát, pár percig dinszteljük.

Dobjuk rá a zúzott fokhagymát, majd 1 perc múlva az összekockázott cukkinit is. Keverjünk rajta egyet, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a kakukkfüvet.

Öntsük rá az alaplevet, majd gyöngyözve főzzük 15 percig. Húzzuk le a tűzről, majd botmixerrel pürésítsük.

Keverjük bele a görög joghurtot/tejszínt, tegyük vissza a tűzhelyre, forrástól számított 1-2 percig főzzük, ha szükséges, még sózzuk.

Melegen vagy jól behűtve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük