Könnyed cukkinipörkölt kölessel dúsítva – Egészséges, alakbarát fogás

cukkinipörkölt cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár a pörköltről legtöbbször a nehéz, húsos fogások juthatnak eszedbe, ez az étel teljesen könnyed, ráadásul húsmentes.

Ha szeretnél úgy jóllakni, hogy közben az alakodra is vigyázol, akkor érdemes kicsit kitekinteni a gabonák világába, és kipróbálni a kölest. Ez az ősgabona nem elég, hogy könnyen emészthető, rostban gazdag, így hamar eltelít, de alacsony kalóriatartalma révén mégsem hizlal. Gluténmentes, így lisztérzékenyeknek is ajánlott. Ami még mellette szól, az a magas ásványianyag-tartalma, vasban, magnéziumban, cinkben és foszforban is gazdag.

Az elkészítése roppant egyszerű, a bulgurhoz hasonlóan csak pár percig kell forrásban lévő vízben főzni, és gyorsan megszívja magát. Édes és sós ételekhez egyaránt felhasználhatod, például ehhez a vegetáriánus fasírthoz is. Zöldségekkel is párosíthatod, a szintén alacsony kalóriatartalmú egészséges cukkinivel. A cukkini a rakott krumplival is tökéletes páros, süsd össze sok sajttal. 

Ez a pörkölt csak az elkészítési módjában hasonlít az amúgy nehéz ételre, ennél könnyedebb fogást nem nagyon találhatsz, de mégis jól fogsz lakni tőle. A cukkini és a köles jó szaftosan fő össze, és gyors, laktató, mégis alakbarát fogás készül belőle. 

Cukkinipörkölt kölessel

cukkinipörkölt recept

Hozzávalók 3 adaghoz

  • 2 darab cukkini
  • 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
  • 100 gramm köles
  • 500 milliliter víz
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint pirospaprika
  • 1 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát vágjuk apróra, a cukkinit kockázzuk fel.

Egy mélyebb serpenyőben melegítsünk olajat, és dinszteljük meg rajta a hagymát. Tegyük rá a cukkinit, sózzuk, borsozzuk, és szórjunk rá pirospaprikát is. Öntsük rá a vizet, várjuk meg, amíg felforr, majd szórjuk bele a kölest. Fedjük le, és alacsony lángon hagyjuk főni 10 percig, majd vegyük le a gázról, és hagyjuk letakarva, amíg a köles magába nem szívja a nedvességet, és meg nem puhul.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük