Fűszeres darált hússal töltött sütőtök: laktató és nagyon finom

tscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ősz legnagyobb sztárja a sütőtök, melyből változatos fogásokat tehetsz az étkezőasztalra. Ha valami tartalmasabbra vágysz, akkor is tökéletes választás.

A vitaminokban dúskáló zöldség szezonja szeptemberben kezdődik, érdemes bizalmat szavazni neki, hisz egészséges és nagyon finom.

A régi időkben főleg tepsibe tolva készült az édes illatú zöldség. Szerencsére az idő múlásával a sütőtök sokkal változatosabb formákban is a tányérra került, bátrabban nyúlnak hozzá a konyhatündérek. A sütőtökből ínycsiklandó leves, saláta és köret is készülhet, de süteményekben is kipróbálhatod, lehet az fánk, pogácsa vagy pite.

Sőt, még tartalmas főétel is készülhet belőle, ilyen a töltött sütőtök, mely ezer variációban elkészíthető. Mi most egy darált húsos verziót mutatunk, mely sajttal megszórva lesz igazán finom.

Darált hússal töltött sütőtök

tsct

Hozzávalók 2 darabhoz

  • 1 darab sütőtök
  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 50 dkg darált hús (sertés vagy pulyka)
  • só és bors ízlés szerint
  • 0.5 teáskanál kakukkfű
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 20 dkg reszelt sajt
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított tököt vágjuk félbe, a magokat távolítsuk el.

A félbevágott tököt helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe. A tököt süssük puhára, körülbelül 40-50 perc alatt.

A finomra vágott hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd adjuk hozzá a darált húst. A húst pirítsuk fehéredésig, utána fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel, zúzott fokhagymával, és keverjük hozzá a sűrített paradicsomot is. A darált húst gyakran kevergetve 5 percig főzzük még.

A darált húsos keveréket töltsük a sütőtök belsejébe, szórjuk rá a reszelt sajtot. A töltött tököt toljuk vissza a sütőbe, és süssük még 5-8 percig, amíg a sajt szépen ráolvad. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük