
Dolmades, avagy darált hússal töltött szőlőlevél: pikáns mediterrán előétel
Cikkek


30 perces, ropogósra sült cukkinipalacsinta: feta sajt is kerül bele

10 isteni desszert alig valamiből: maximum 4 hozzávalós recepteket mutatunk
Ropogós

Pihe-puha zebramuffin: joghurtos kevert tészta az alap

Házi fokhagymás chiliszósz: a grillszezon kötelező kísérője

Kiadós, ízletes csirkés krumplileves: tejszíntől krémes

Így tárold a friss epret, hogy ne penészedjen meg: mutatjuk a technikát

Aranybarnára sült, parmezános csirkeszárny: kezdők is elkészíthetik
Egy sarokra van tőlünk egy görög étterem, inkább gyorsétteremnek mondanám, de abból a jobbik fajta. Már messziről érződnek a finom illatok, és ebédidőben lehetetlen hosszúságú sor kígyózik előtte. Én általában este, futás után robogok be az éhhalál közelében és kapok fel egy isteni gyrost.
Sokáig nem is figyeltem a kínálatot, hiszen a gyros tűnt a legegyszerűbb választásnak. Amikor egyszer végre rendesen megnéztem az étlapot, láttam, hogy bizony jobbnál jobb igazi görög ételekből lehet választani. Ettem grillezett fetát és muszakát is.
Savanykás, hideg előétel
A pultos fiú serényen ajánlgatta a töltött szőlőlevelet, vagyis a dolmadest. Ez egy kicsit pikáns, savanykás előétel, amelyet hidegen esznek a mediterrán vidékeken, nemcsak Görögországban, hanem az egész Közel-Keleten és a Balkánon is. A görög mitológiában a szőlőlevél szimbolizálta a jólétet.
Főzzük elő a szőlőlevelet
A szőlőlevelekbe darált hús kerül, ez lehet marha, bárány vagy akár disznó is, amelyet rizzsel és zöldfűszerekkel dúsítanak. A szőlőleveleket még most érdemes hozzá leszedni, de használhatunk konzervet is, amelyet ecetes lében szoktak eltenni. A friss leveleket mindenképpen elő kell főzni a megtöltés előtt.
Dolmades

Hozzávalók 5 adaghoz
- 10 darab szőlőlevél
- 1 fej vöröshagyma
- 100 gramm rizottórizs
- 100 gramm darált hús
- 1 marék petrezselyem apróra vágva
- 2 darab mentalevél
- 0.5 darab citrom leve
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A hagymát vágjuk apróra és olívaolajon dinszteljük meg. A rizst főzzük meg. A darált húst tegyük egy tálba, adjuk hozzá a fűszereket, az olajos hagymát és a rizst, és jól keverjük össze.
Mindegyik szőlőlevelet töltsük meg vele, majd csavarjuk össze úgy, hogy a végeiket zárjuk le.
Egy lábasba öntsünk vizet és citromlevet, tegyük bele a kis tekercseket. A víz lepje el őket. Főzzük meg őket.
Fotó: Getty Images