Diós birsalmasajt házilag: mutatjuk a nagyi bevált receptjét

bscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az egyszerre fanyarkás és édes zamatú gyümölcsből különleges csemegét készíthetsz, mely száraz, hűvös helyen hónapokig eláll.

A birsalma az ősz ajándéka. A gyümölcs bővelkedik citrinben, vagyis P-vitaminban, mely a C-vitamin felszívódását segíti, illetve gátolja az öregedési folyamatokat. Az őszi almában található még A-, B1-, B2-, B3-, C-, E-vitamin és rengeteg ásványi anyag.

A gyümölcsből finom italok készülnek, nagy kedvenc belőle a bor és a pálinka. Lekvárt is érdemes az üvegbe zárni, vagy töltsd süteményekbe, kínáld húsok mellé. Az egyik legkülönlegesebb csemege a gyümölcsből a birsalmasajt. A finomság magában falatozva is mennyei, de kínálhatod sültek mellé, vagy megforgathatod darált dióban, mogyoróban. Az elkészült különlegességet száraz, hűvös, jól szellőző helyen tárold, így hónapokig megőrzi frissességét.

Diós birsalmasajt

bsct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg birsalma
  • 2 dl víz
  • 800 g cukor
  • 1 darab citrom facsart leve
  • 1 teáskanál fahéj
  • 100 g darált dió
Recept idők

Elkészítés:

A megmosott birsalmát héjastól daraboljuk fel.

A feldarabolt birsalmát tegyük fazékba, adjuk hozzá a vizet, cukrot, a citrom facsart levét és a fahéjat. Az almát gyakran kevergetve, 20-25 perc alatt főzzük puhára (tovább is lehet). Ezután turmixoljuk le, majd alacsony láng felett, folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg sűrű lesz.

Egy kenyér- vagy őzgerincformát béleljünk ki fóliával, majd simítsuk bele a birsalmát.

A formába helyezett birsalmát tároljuk hűvös helyen 24 óráig, utána tetszés szerint szeleteljük fel, és forgassuk dióba a finomságot.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük