Őszváró, tartalmas édeskrumplileves cukkinivel – Mogyoróvajtól lesz igazán krémes

édeskrumpli leves cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ahogy a első csípősebb hajnalok és hidegebb esték beköszöntenek, elindul a vágyakozás a forró és tartalmas krémlevesek iránt.

Az édeskrumpli nemcsak gyönyörűen illik az őszi színkavalkádba, hanem nagyon egészséges is. Sajnos kicsit drágább, mint a legtöbb zöldség, de szerencsére sokszor ki lehet fogni akciókat a szupermarketekben, amikor nagyon jó áron lehet hozzájutni.

Sajnos nem áll el nagyon sokáig, így nem lehet túl sokat vásárolni belőle, de annyira sokféleképpen elkészíthető, hogy úgyis hamar el fog fogyni. A legegyszerűbb talán krémlevesnek megfőzni, semlegesebb és könnyedebb ízű cukkinivel gazdagítva, de ami igazán tartalmassá és pikánssá teszi, az egy kevés mogyoróvaj, amit akkor kell hozzákeverni, miután elkészült. Hűvösebb estéken jó érzés lesz ezt a krémlevest kanalazni. 

Édeskrumpli-krémleves

édeskrumpli leves recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 darab édeskrumpli
  • 1 darab cukkini
  • 400 milliliter zöldségalaplé
  • 1 kávéskanál kakukkfű (őrölt)
  • 1 kávéskanál római kömény
  • 1 csipet gyömbér
  • 1 csipet cayenne-bors
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 evőkanál mogyoróvaj
Recept idők

Elkészítés:

Az olívaolajat melegítsük fel egy serpenyőben. Az apróra vágott hagymát dinszteljük meg rajta kürülbelül 6-8 perc alatt. Adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát, dinszteljük együtt még néhány percig. Tegyük hozzá a meghámozott és kockára vágott édeskrumplit és a cukkinit, öntsük rá a zöldségalaplevet, szórjuk rá a kakukkfüvet, a köményt, a gyömbért és a cayenne-borsot. Várjuk meg, amíg felforr, és alacsony hőmérsékleten főzzük 20 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ekkor tegyük bele a mogyoróvajat, vegyük le a tűzhelyről, sózzuk, borsozzuk. 

Várjunk pár percet, majd botmixerrel pépesítsük. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük