Tápláló és színes édeskrumplipite spenóttal – Laktató reggeli, de könnyed ebéd is lehet

édeskrumpli pite spenóttal cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A klasszikus pitetésztát most az egymásra halmozott vidám színű édeskrumpli-karikák helyettesítik ebben az alakbarát, mégis bőséges fogásban.

Lehet azon vitatkozni, hogy az édeskrumpli diétásabb-e, mint a hagyományos, de annyi biztos, hogy feldobja az egyhangúságot, nemcsak színben, hanem ízben is. Mivel édeskés, sütés közben enyhén karamellizálódik. Ha szeretnéd megismerni, akkor ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány receptet, amelyeket érdemes kipróbálni.

A kevésbé karakteres ízű, ámde nagyon egészséges spenót nagyon jól illik a batátához, ha szeretnéd megismerni, és nem csak főzeléket készíteni belőle, akkor ezekből a receptekből válogathatsz.

A piterajongóknak pedig az alábbi változatot ajánlom, ahol a tésztát karikákra vágott édeskrumpli helyettesíti, a spenót pedig párolva kerül rá, majd tejszínes szósszal kerül a sütőbe. 

Édeskrumplipite spenóttal

édeskrumpli pite spenóttal recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 2 darab édeskrumpli (közepes)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 400 gramm bébispenót
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint
  • 4 darab tojás
  • 100 milliliter tejszín
  • 1 csipet szerecsendió
  • 120 gramm sajt (reszelt)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy 22 centiméter átmérőjű piteformát vajazzunk ki. 

Az édeskrumplit pucoljuk meg, és vágjuk vékonyabb karikákra. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. 

A kivajazott piteformába fektessük le az édeskrumpli-karikákat úgy, hogy teljesen befedjék az alját. A forma szélére tegyünk egymás mellé állítva félbevágott karikákat, hogy pereme legyen a pitének. Süssük elő 15 perc alatt, hogy kicsit megpuhuljon. 

Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, és dinszteljük meg rajta először a vöröshagymát, majd amikor már átlátszó, akkor dobjuk rá a fokhagymát, és dinszteljük további 1 percet. Vigyázzunk, meg ne égjen. Adjuk hozzá a spenótot, és dinszteljük 10 percet, amíg össze nem esik. Közben sózzuk, borsozzuk.

Egy tálban verjük fel a tojásokat, a tejszínt és a szerecsendiót. Sózzuk, borsozzuk. 

Vegyük ki a pitét, és kanalazzuk rá a spenótot. Öntsük rá a tojásos keveréket, és szórjunk a tetejére sajtot. 

Toljuk a sütőbe, és süssük 25 percig, amíg a teteje szépen meg nem pirul. Azonnal fogyasszuk.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük