Mennyei cseresznyés süti, amelynek képtelenség ellenállni: csak keverd egybe a hozzávalókat

cscov
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tombol a piros gyümölcsök szezonja, amelyeket nem csak frissen, ropogósan érdemes falatozni, süteményekben is jól mutatnak.

A nyár a lazítás és a bolondozás ideje. Emlékszem azokra a gyerekkori nyarakra, amikor a keresztszüleim kertjéből, a fáról szedtük a cseresznyét, miközben a fülünkre akasztottuk a piros gyümölcsöt és megbeszéltük, mi lesz a sorsa. Természetesen magában is befaltunk jó sokat, de jutott belőle sütibe is.

A nyárhoz hozzátartoznak a piros gyümölcsökből készült desszertek, a legtöbb családban kevert tésztába kerül a gyümölcs, amely szépen belesül a tésztába. A cseresznyét magozd ki, mielőtt a masszába kevered, majd forgasd egybe 1-2 evőkanál liszttel. Erre azért van szükség, mert így nem fog a tészta aljára süppedni a gyümölcs.

A sütemény tésztája egyszerű, de cseresznyepálinkától lesz különlegesebb, amit akár rumra is cserélhetsz. Szeletelés előtt várj egy kicsit, hadd hűljön a tészta, ha szeretnéd, szórd meg porcukorral vagy kínáld vaníliafagyi mellé.

Egyszerű cseresznyés süti

cssct

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 kilogramm cseresznye
  • 25 dekagramm finomliszt
  • 2 evőkanál liszt a forgatáshoz
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 22 dekagramm vaj
  • 20 dekagramm cukor
  • 1 darab tojás
  • 2 evőkanál cseresznyepálinka
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2.5 deciliter tej
  • vaj a forma kikenéséhez
  • porcukor a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A kimagozott cseresznyét forgassuk lisztbe.

A puha vajat a cukorral keverjük habosra, majd a tojást, cseresznyepálinkát és a vaníliakivonatot is dolgozzuk bele.

A lisztet szitáljuk tálba és adjuk hozzá a sütőport, majd forgassuk fokozatosan a vajas keverékbe, a tejet is keverjük hozzá.

A sütiformát (35x45 centiméter) kenjük ki vajjal, majd simítsuk bele a masszát, utána a lisztben megforgatott gyümölcsöt is szórjuk bele. Toljuk a sütőbe 35-50 percre, a sütésnél alkalmazzunk tűpróbát.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük