Látványos Ekler-fánk krémes vaníliatöltelékkel – Így készítve lesz tökéletes az égetett tészta

efcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A francia sütemény égetett tésztából készül, sütés után a belsejének szép üregesnek, levegősnek kell lennie, ide kerül majd a vaníliás töltelék.

A látványos sütemény legismertebb változatában vaníliás tölteléket és csokimázat kap. Természetesen más ízvilággal is készülhet, például csokis vagy pisztáciás töltelékkel, bevonatnak pedig karamell és porcukor kerülhet a tésztára. Hagyományosan készítve a tészta alján egy kis rést kell kialakítani, amibe habzsák segítségével bele kell tölteni a krémet, de ketté is is lehet vágni, úgy tölteni meg, a tetőt pedig, mintha csak szendvicse készülne, rátenni a végén. Az Ekler a fánkok királynője, olyan finom, hogy percek alatt el fog fogyni.

Amire érdemes figyelni

Az égetett tészta még a legügyesebb cukrászoknak is feladja a leckét. A készítésénél pontosan kell kimérni a tészta hozzávalóit, egy kis tévedés is elég, hogy nedvesebb legyen a kelleténél, és akkor a massza összeesik. Az Eklernek szép aranybarnára kell sülnie, ezért ügyelni kell, alaposan meg kell vizsgálni a fánk alapját - ha a tésztán lévő repedések világosabbak, akkor a közepe még nyers, ezért ilyenkor a sütő hőmérsékletét csökkenteni kell, majd visszatenni néhány percre.

Ekler-fánk

efct

Hozzávalók 12 darabhoz

A tészta:

  • 5 dekagramm vaj
  • 1 csipet
  • 2 teáskanál cukor
  • 7.5 dekagramm liszt
  • 2 darab tojás
  • vaj a tepsi kikenéséhez
  • 1 darab tojás a kenéshez

A töltelék:

  • 2.5 deciliter tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 darab tojássárgája
  • 6 dekagramm cukor
  • 1.5 evőkanál liszt
  • 1.5 evőkanál étkezési keményítő

Bevonat:

  • 10 dekagramm ét- vagy tejcsoki
  • 4 evőkanál habtejszín vagy tej
Recept idők

Elkészítés:

A tészta:

A tepsit vajjal kenjük ki, tegyük hűtőbe.

A vajat a sóval és cukorral tegyük lábasba, forrósítsuk fel, majd mikor felforrt, szitáljuk bele a lisztet. Kis láng felett fakanállal addig keverjük a masszát, míg egy nagy tömbbé (golyóvá) áll össze, teljesen elválik az edény falától. Ekkor vegyük le a tűzhelyről, a tésztát tegyük keverőtálba. A tojásokat külön edénybe habarjuk össze, majd apránként csurgatva, fakanállal keverjük a masszába. Ha jól dolgoztunk, sima, fényes, nyúlós tésztát kapunk, amit habzsákba tudunk tölteni.

A tészta sütése előtt vegyük ki a tepsit a hűtőből, a masszát töltsük habzsákba, majd nyomjunk 8-10 centiméter hosszú csíkokat a sütőlemezre. A fánk alapját felvert tojással óvatosan kenjük meg, de csak a tetejét, az oldalára ne kerüljön! A tészták tetejét villával, hosszanti irányban óvatosan csíkozzuk be, de ezt a mozzanatot akár el is hagyhatjuk. A tepsit toljuk 180 fokos előmelegített sütőbe, 30-35 perc alatt süssük aranybarnára a tésztát.

A töltelék:

Öntsük kis edénybe a tejet és a vaníliát, forraljuk fel. A tojássárgákat cukorral keverjük ki, majd a lisztet és a keményítőt is forgassuk bele. A tej felét öntsük a tojásos keverékre és keverjük csomómentesre, majd a maradék tejhez öntsük vissza, kis láng felett folyamatosan kevergetve forraljuk újra fel, utána húzzuk félre és hagyjuk hűlni. Időnkét azért nézzünk rá és keverjük meg, nehogy bebőrösödjön.

Bevonat:

A csokit törjük vagy vágjuk tálba. A tejszínt külön edényben forraljuk fel, majd öntsük a csokira és keverjük selymesre.

Összerakás:

A kihűlt fánkok végén, hegyes késsel óvatosan fúrjunk lyukat. A kihűlt krémet töltsük habzsákba, a csőrét illesszük a tésztán kialakított lyukhoz, majd az üreges belsejét töltsük meg a krémmel. Miközben a töltést végezzük, a fánk legyen a kezünkben, és csak addig adagoljuk a krémet, míg a tészta tágulni kezd, ezt látni és érezni fogjuk. A kitüremkedő krémet töröljük le a fánkról. A csokibevonatot keskeny pengéjű késsel simítsuk el a fánk tetején, várjunk, míg a máz megdermed, utána fogyasztható.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük