Tepsis óriáspalacsinta a sütőből: a dutch baby tetejére sok eper kerül

Dutch-baby-eperrel-vegan-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ezt az óriáspalacsintát a klasszikus dutch baby inspirálta, azonban annál jóval egészségesebb és még vegán is.

Könnyen és gyorsan készül, az eredmény azonban minden várakozásodat felülmúlja majd. A palacsinta tésztája 100%-ban növényi alapanyagokból tevődik össze, így egy ínyenc tej- és tojásmentes nasi lesz a jutalmad.

Ha eddig még nem hallottál róla, vagy csak nem próbáltad, akkor itt a lehetőség, hogy teszteld a csicseriborsó-konzerv levét, azaz az aquafabát tojáspótlóként. Részletesebb információkat ebben a korábbi cikkemben olvashatsz a témáról.

A hab a tortán, azaz a palacsintán ebben az esetben egy különleges keverék, amelyben az eper vaníliás juharsziruppal sül puhára. Eperszezon után az eper helyett málnás, barackos vagy más erdei gyümölcsös változatokat is érdemes kipróbálni.

Epres dutch baby

Dutch-baby-eperrel-vegan

Hozzávalók 4 személyre

A palacsintához:

  • 120 ml aquafaba (folyadék a csicserikonzervről)
  • 4 ek vegán vajpótló vagy biomargarin
  • 200 ml zabital vagy más növényi ital
  • 30 ml juharszirup
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 1 ek friss lime-lé
  • 100 g liszt
  • 1 csipet
  • 0.5 tk sütőpor
  • 1 csipet őrölt gyömbér

A sült eperhez:

  • 250 g eper megpucolva, nagyobb darabokra vágva
  • 3 ek juharszirup
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 csipet

Tálaláshoz:

  • vaníliafagyi
Recept idők

Elkészítés:

Mikróban olvasszunk fel 2 ek. vegán vajpótlót (vagy margarint), a maradékot pedig tegyük félre.

Kézi mixerrel habosítsuk 1 percig a csicserikonzerv levét (nem kell tojásfehérjehab keménységű legyen), majd járó motor mellett csurgassuk hozzá az olvasztott vajpótlót, a zabitalt, a juharszirupot, a vaníliakivonatot és a lime levét. Dolgozzuk selymes állagúra.

Adjuk a keverékhez a lisztet, a sót, a sütőport és a gyömbért is, és egységesítsük a masszát. Pihentessük 15 percig.

Közben készítsük elő az epret, és pakoljuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Adjuk hozzá a juharszirupot, a vaníliakivonatot és a sót, és forgassuk össze őket. Pár percre tegyük félre.

Hevítsük 175 fokra a sütőt, és tegyünk be egy 25-26 cm-es öntöttvas serpenyőt, hogy átforrósodjon. Amikor lejárt a tészta pihentetési ideje, vegyük ki a serpenyőt a sütőből, és dobjuk bele a maradék vajpótlót. Ha elolvadt, öntsük rá a palacsintát, és 35-40 percre tegyük vissza a sütő középső rácsára, az eperrel teli tepsit pedig az alsóra, ugyanannyi időre.

Ha a palacsinta aranybarna, vegyük ki a sütőből, és egy spatula segítségével szedjük ki a serpenyőből. Pakoljuk a tetejére az időközben elkészült epret, tetszés szerint vaníliafagyit, és reszeljünk rá kevés lime-héjat. Melegen fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük