Elképesztő epres hummusz: édes is lehet a csicseriborsókrém

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hummuszt sosem tudom megunni, ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni. Eddig csak sós változatról hallottam, különböző ízesítésekkel.

A recepteket böngészve megakadt a szemem egy izgalmasnak hangzó ízkombináción: epres hummusz. Nagyon édesszájú vagyok, gondoltam, kipróbálom. Tavasz van, rengeteg eper, miért ne illene az amúgy natúr, semleges ízű csicseriborsóhoz? 

Az édes hummusz olyan, mint egy lekvár

Amikor lelkesen meséltem, hogy mit fogok csinálni, a szerkesztőségben nem aratott osztatlan lelkesedést. Egyedül Csillának tetszett, de ő elég újító szellem amúgy is, vegetáriánus, és sok izgalmas ételt főz. Zsófit először nem nagyon tudtam meggyőzni, így muszáj volt kóstolót hoznom, hogy bebizonyítsam, a hummusz bizony édesen is finom. Maradjunk annyiban, hogy meggyőztem, de az íze egyáltalán nem emlékeztet a hummuszra, inkább olyan, mint a mogyoróvajas lekváré. Aki szereti az édeset, próbálja ki mindenképpen. 

Az epres hummuszt ehetjük magában, kanalazva, pirítósra vagy natúr kekszre kenve, kókuszchipssel vagy magvakkal megszórva, de grillezett csirkehús mellé is isteni. Érdemes frissen elkészíteni, mert akkor az eper színe nagyon jól érvényesül. 

Epres hummusz

epres hummusz recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 doboz csicseriborsó konzerv
  • 200 gramm eper
  • 3 evőkanál méz
  • 1 evőkanál mogyoróvaj
  • 0.5 zacskó vaníliás cukor
  • 1 csipet gyömbér (frissen reszelt, opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A csicseriborsót turmixoljuk le, adjunk hozzá a konzerv levéből is egy kicsit, majd mehet bele az eper és a többi hozzávaló, és addig turmixoljuk, amíg krémes nem lesz.

Tegyük be a hűtőbe egy órára, hogy az ízek összeérjenek.

Fotó: Szász Eszter/Sóbors

Ezt is szeretjük