Epres morzsasüti zabpehellyel: tavaszi desszert tele rosttal

Epres-morzsasuti-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Finom, egészséges és tartalmas desszertet készíthetsz, ha ezt az epres morzsasütit választod: a tésztája zabpehelyből készül, és gyerekjáték összedobni.

A morzsasütikben az a jó, hogy nemcsak extrafinom süteménylisztből készülhetnek, hanem sok alternatív gabonát is felhasználhatsz a sütéshez. Ebben az esetben például egy gluténmentes és rostdús keverék kapja a főszerepet, amelyben a zabpehelyhez mandulaliszt is kerül. A recept előnye, hogy a tésztát (vagy morzsát) csak egyszer kell összeállítani, hiszen ugyanabból készül a sütemény alapja és a teteje is.

A felhasznált lisztek és egyéb alapanyagok annyira tápanyagdúsak, hogy ezt a morzsasütit akár reggelire és tízóraira is beillesztheted. A megadott mennyiségek egy 20x20 cm-es tepsihez elegendők.

Epres morzsasüti zabpehellyel

Epres-morzsasuti

Hozzávalók 16 szelethez

A töltelékhez:

  • 350 g friss eper megpucolva, feldarabolva
  • 1 ek citromlé
  • 2 ek juharszirup
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 ek kukoricakeményítő

A tésztához:

  • 60 g zabpehely
  • 100 g dió apróra vágva
  • 50 g mandulaliszt
  • 100 g barna cukor
  • 2 ek őrölt lenmag
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 0.25 tk őrölt szerecsendió
  • 0.25 tk
  • 2 ek hideg, kemény kókuszolaj
  • 2 ek víz
Recept idők

Elkészítés:

Az epres réteghez egy közepes edényben a kukoricakeményítőn kívül keverjük össze az összes hozzávalót, és alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett forraljuk 10-15 percig, vagy amíg az eper kissé összeesik, és lekvárra hasonlító állaga lesz. Keverjük hozzá a keményítőt is, és tegyük félre.

A morzsaréteghez tegyük egy aprítógépbe a zabpelyhet, a diót, a mandulalisztet, a barna cukrot, a lenmagot, a fűszereket és a sót, és dolgozzuk darabosra őket. (Nem kell, hogy túl finom liszt legyen.) Adjuk hozzá a kókuszolajat és a vizet, és azt is dolgozzuk el benne.

A massza 2/3-át kanalazzuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és kézzel vagy egy kanállal nyomkodjuk egyforma vastagságúra. Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük aranybarnára.

Kanalazzuk rá az epres tölteléket, a megmaradt tésztát is morzsoljuk rá, végül pedig díszítésként szórjuk meg kevés zabpehellyel vagy tetszőleges magvakkal. Süssük további 20 percig, és szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.

Elfogyasztásig hűtőben tároljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük