Epres morzsasüti zabpehellyel: tavaszi desszert tele rosttal
Finom, egészséges és tartalmas desszertet készíthetsz, ha ezt az epres morzsasütit választod: a tésztája zabpehelyből készül, és gyerekjáték összedobni.
A morzsasütikben az a jó, hogy nemcsak extrafinom süteménylisztből készülhetnek, hanem sok alternatív gabonát is felhasználhatsz a sütéshez. Ebben az esetben például egy gluténmentes és rostdús keverék kapja a főszerepet, amelyben a zabpehelyhez mandulaliszt is kerül. A recept előnye, hogy a tésztát (vagy morzsát) csak egyszer kell összeállítani, hiszen ugyanabból készül a sütemény alapja és a teteje is.
A felhasznált lisztek és egyéb alapanyagok annyira tápanyagdúsak, hogy ezt a morzsasütit akár reggelire és tízóraira is beillesztheted. A megadott mennyiségek egy 20x20 cm-es tepsihez elegendők.
Epres morzsasüti zabpehellyel
Hozzávalók 16 szelethez
A töltelékhez:
- 350 g friss eper megpucolva, feldarabolva
- 1 ek citromlé
- 2 ek juharszirup
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 ek kukoricakeményítő
A tésztához:
- 60 g zabpehely
- 100 g dió apróra vágva
- 50 g mandulaliszt
- 100 g barna cukor
- 2 ek őrölt lenmag
- 1 tk őrölt fahéj
- 0.25 tk őrölt szerecsendió
- 0.25 tk só
- 2 ek hideg, kemény kókuszolaj
- 2 ek víz
Elkészítés:
Az epres réteghez egy közepes edényben a kukoricakeményítőn kívül keverjük össze az összes hozzávalót, és alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett forraljuk 10-15 percig, vagy amíg az eper kissé összeesik, és lekvárra hasonlító állaga lesz. Keverjük hozzá a keményítőt is, és tegyük félre.
A morzsaréteghez tegyük egy aprítógépbe a zabpelyhet, a diót, a mandulalisztet, a barna cukrot, a lenmagot, a fűszereket és a sót, és dolgozzuk darabosra őket. (Nem kell, hogy túl finom liszt legyen.) Adjuk hozzá a kókuszolajat és a vizet, és azt is dolgozzuk el benne.
A massza 2/3-át kanalazzuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és kézzel vagy egy kanállal nyomkodjuk egyforma vastagságúra. Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük aranybarnára.
Kanalazzuk rá az epres tölteléket, a megmaradt tésztát is morzsoljuk rá, végül pedig díszítésként szórjuk meg kevés zabpehellyel vagy tetszőleges magvakkal. Süssük további 20 percig, és szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
Elfogyasztásig hűtőben tároljuk.
-
2024-04-24 07:32:02
-
2024-04-22 08:52:02
-
2024-04-18 06:30:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!