Mennyei, illatos epres tejpite: nagyon lágy a tésztája

eprestejpite
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tejpite francia desszert, eredetileg cseresznyével készítik, de lédús eperrel is mennyei lesz.

Itt az eperszezon, az édes, lédús gyümölcsből érdemes minél többet enni, amíg lehet, a hazai eper sokkal finomabb, mint az import spanyol vagy görög változatok. Ha nem magában nassolnád, hanem sütibe sütnéd, piskóta helyett próbáld ki ezt a tejpitét, nagyon lágy lesz a tésztája, ráadásul napokig puha marad, garantáltan nem szárad ki.

A sütibe több epret is tehetsz, ha igazán gyümölcsös desszertre vágysz. Bár simán is a tésztába szórhatod, ha gondolod, keverd össze keményítővel, ahogy mi is tettük, úgy szinte lekvárrá lényegül át a sütőben. Ha pedig krémesebb végeredményre vágysz, a tej egy részét cseréld le tejszínre.

Epres tejpite

eprestejpite2

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 300 gramm eper
  • 1 ek keményítő
  • 3 darab tojás
  • 250 ml tej
  • 80 gramm liszt
  • 50 gramm cukor
  • 1.5 tk vaníliakivonat
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 2 liter űrtartalmú sütőtálat.

Az epret tisztítsuk meg, a nagyokat vágjuk félbe vagy negyedbe. Keverjük össze a keményítővel, majd borítsuk az előkészített tálba.

Az összes többi hozzávalót keverjük csomómentesre robotgép segítségével, majd öntsük a tésztát az eperre.

Toljuk a sütőbe 45-50 percre, míg a teteje aranybarna lesz, és a közepe is megszilárdul. Melegen kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük