Mennyei, illatos epres tejpite: nagyon lágy a tésztája
A tejpite francia desszert, eredetileg cseresznyével készítik, de lédús eperrel is mennyei lesz.
Itt az eperszezon, az édes, lédús gyümölcsből érdemes minél többet enni, amíg lehet, a hazai eper sokkal finomabb, mint az import spanyol vagy görög változatok. Ha nem magában nassolnád, hanem sütibe sütnéd, piskóta helyett próbáld ki ezt a tejpitét, nagyon lágy lesz a tésztája, ráadásul napokig puha marad, garantáltan nem szárad ki.
A sütibe több epret is tehetsz, ha igazán gyümölcsös desszertre vágysz. Bár simán is a tésztába szórhatod, ha gondolod, keverd össze keményítővel, ahogy mi is tettük, úgy szinte lekvárrá lényegül át a sütőben. Ha pedig krémesebb végeredményre vágysz, a tej egy részét cseréld le tejszínre.
Epres tejpite
Hozzávalók 4 adaghoz
- 300 gramm eper
- 1 ek keményítő
- 3 darab tojás
- 250 ml tej
- 80 gramm liszt
- 50 gramm cukor
- 1.5 tk vaníliakivonat
- 1 csipet só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 2 liter űrtartalmú sütőtálat.
Az epret tisztítsuk meg, a nagyokat vágjuk félbe vagy negyedbe. Keverjük össze a keményítővel, majd borítsuk az előkészített tálba.
Az összes többi hozzávalót keverjük csomómentesre robotgép segítségével, majd öntsük a tésztát az eperre.
Toljuk a sütőbe 45-50 percre, míg a teteje aranybarna lesz, és a közepe is megszilárdul. Melegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!