Így készül az eredeti mátrai borzaska: megunhatatlan régi kedvenc

bcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hazai finomság akkor lesz tökéletes, ha a húst körbeölelő krumplis bundát rendesen megfűszerezed, reszelj bele fokhagymát, és a borsot se sajnáld.

A mátrai borzaska vagy pusztapecsenye nagyon kiadós frissensült, melyet savanyúsággal vagy salátával érdemes fogyasztani. Az étel eredetileg sertéskarajból készül, de ha szeretnéd, csirke- vagy pulykahúsból is elkészítheted.

A hazai kedvenc lapcsánkás, vagyis krumplis ruhát kap, a masszából nyugodtan készíthetsz többet, hisz, ha marad, akkor simán kisütheted.

Amire figyelj!

A krumplit lehetőleg kis lyukú reszelőn told le, mert úgy gyorsabban átsül. A hús ruháját mindig a sütés előtt állítsd össze, mert nem tesz jót a masszának, ha sokat áll, a krumpli megbarnul. Arra nagyon figyelj, hogy mindig forró olajba kerüljön a hús, mert ha nem forrósodott fel rendesen a zsiradék, akkor a szeleteken nem marad rajta a ruha.

Eredeti mátrai borzaska

bct

Hozzávalók 6 szelethez

  • 6 szelet karaj (csont nélkül)
  • só ízlés szerint
  • 50 dkg krumpli
  • fehér bors ízlés szerint
  • 2 darab tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem (opcionális)
  • 5 ek liszt (szükség szerint )
  • kevés tejföl (1-2 ek.)
  • 1 bögre liszt (a bundázáshoz)
  • olaj a sütéshez
  • tejföl a húsra ízlés szerint
  • reszelt sajt a húsra ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A hússzeleteket klopfoljuk ki, majd sózzuk le mind a két oldalán.

A burgonyát reszeljük le, a kiengedett levet öntsük le alóla, majd adjuk hozzá a sót, borsot, tojást, reszelt fokhagymát, a petrezselyemcsokor felét finomra vágva, és annyi lisztet, amennyit felvesz. Olyan masszát kell kapnunk, mint a tócsnié. Ha szükséges, lazítsuk 1-2 evőkanál tejföllel.

A hússzeleteket először forgassuk meg a lisztben, majd a krumplis masszában, utána forró olajban süssük aranybarnára (8-10 perc).

A maradék petrezselymet vágjuk finomra, adjuk a tejfölhöz, sózzuk és keverjük simára.

Az aranybarna húsra tegyünk a tejfölből és a reszelt sajtból, és tálalhatjuk is. Vagy 180 fokos előmelegített sütőbe tolva 5-8 percig süthetjük a húst, hogy a sajt szépen ráolvadjon.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük