Villámgyors penne arrabbiata: chilis paradicsomszósz olasz módra

Penne-arrabiata-1
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tésztára olaszos pikáns szósz kerül, a végeredmény pedig könnyed, mégis tápláló, tele van ízekkel. Akár előző nap is elkészítheted, majd elég összeforgatnod a frissen főzött pennével.

Az arrabbiata egy gazdag és fűszeres paradicsomos szósz, amelyet friss vagy konzerves paradicsomból, sok fokhagymából és szárított chilipaprikából készítenek. Az olasz arrabbiata szó mérgeset jelent, amely tökéletesen leírja a pikáns vörös szószt. A passzírozott paradicsommal sok időt megspórolhatsz a főzés idején, de természetesen érett, édes paradicsomokkal is mennyei lesz. 

Az arrabbiatát többnyire pennével kombinálják, azonban bármilyen más rövid és villára szúrható tésztához jól passzol. Így akár fussilivel vagy farfallével is készítheted. Ha pedig érdekelnek az olasz tészták típusai, és megtudnád, hogy milyen szószokkal a legjobb párosítani őket, akkor ebben a cikkben minderre választ kaphatsz.

Eredeti penne arrabbiata

Penne-arrabiata

Hozzávalók 4 személyre

  • 500 g penne vagy más száraztészta
  • 2 ek olívaolaj
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 700 g paradicsompassata
  • 0.5 tk chilipehely
  • 1 tk szárított oregánó
  • 1 tk cukor
  • 0.5 tk
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb lábosban forraljunk enyhén sós vizet, és főzzük meg benne a tésztát a csomagoláson szereplő leírás szerint. 

Közben készítsük el a szószt. Egy edényben hevítsük fel az olívaolajat, majd közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett pirítsuk benne aranyszínűre a fokhagymát. Vigyázzunk, hogy ne barnuljon meg!

Keverjük hozzá a passzírozott paradicsomot, a chilipelyhet, az oregánót, a sót és a cukrot, majd alacsony hőfokon főzzük 10 percig.

Szűrjük le az időközben megfőtt tésztát, és keverjük a szószhoz. Friss bazsalikommal és pár csepp olívaolajjal tálaljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük