Ezersziget öntet házilag: nincs benne semmilyen adalékanyag

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az Ezersziget öntet tipikusan olyan recept, amiből ha százat megnézek, akkor százfélét olvasok. Egyetlen egy egyforma sincs köztük, de azért vannak olyan közös pontok, amik vissza-visszatérnek. 

Éppen ezért nem állítom, hogy ez a recept az eredeti, sőt. Nem is tudom, hogy beszélhetünk-e eredetiről. Viszont annyi biztos, hogy ízélményben nem okoz majd csalódást.

A közös pontok

Ezek az elemek szinte mindegyik receptben feltűnnek: majonéz, ketchup vagy paradicsomsűrítmény, chili, uborka, fokhagyma és vöröshagyma. A receptek 90%-ában állandó tényező a tojás is. Mi az, ami csak némelyikben fordul elő? Ecet, cukor, mustár, pirospaprika, joghurt.

Ez a recept minden közös pontot magában foglal, de cukor és ecet is van benne, csak éppen más formában. Ugyanis az autentikusabb receptekbe nem egyszerűen uborka, hanem sweet pickle relish, vagyis uborkadzsem kerül, ami eleve édesen és ecetesen készül. Ennek a receptjét itt olvashatjátok. A pirospaprika ízben nem, inkább színben ad hozzá az öntethez, de szerintem a ketchup és a chili már bőven elég; mustárt akkor érdemes beletenni, ha túl édeskés a mi ízlésünknek; joghurtot pedig akkor, ha túl tömény.

Hogyan lesz adalékanyagmentes?

Úgy, hogy mindent házilag készítünk el, beleértve a ketchupot és a majonézt is. Persze, ha időszűkében vagyunk, akkor készíthetjük jobb minőségű boltival is, még akkor is jobban járunk, mintha a mindenféle adalékanyaggal telenyomott kész öntetet vettük volna meg.

Ezersziget öntet

ezerszigetöntetrecept

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0.25 teáskanál
  • 0.75 bögre házi majonéz
  • ízlés szerint chiliszósz (erősségétől függően)
  • 2 evőkanál házi ketchup
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 teáskanál uborkadzsem (recept a szövegben)
  • ízlés szerint bors
  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

A fokhagymát zúzzuk össze, a vöröshagyma felét aprítsuk össze, kb. 2 evőkanálnyi vöröshagymára lesz szükség ekkora adaghoz. A tojást főzzük meg, felezzük el, vágjuk egészen apróra az egyik felét, annyi elég lesz. Akár aprítóban is végezhetjük a műveletet, hogy ne maradjanak zavaróan nagy darabok a szószban.

Keverjünk össze minden hozzávalót, a chiliszószból annyit tegyünk, hogy kicsit csípős legyen, de ne domináljon. Letakarva tegyük a hűtőbe, körülbelül 2 napon belül fogyasszuk el, bármilyen salátához szuperül passzol.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük