Fahéjas-barackos morzsasütemény – Egyszerű, de látványos nyári desszert

barackosmorzsasüti2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Édes, lédús őszibarack kerül az omlós, vajas tészta tetejére, a süteményt az aranybarnára pirult morzsa koronázza meg.

Amilyen jól néz ki, annyira egyszerű elkészíteni a barackos morzsasüteményt. Lehet, hogy picit időigényesebb, mint egy kevert süti, de sem a tészta, sem a töltelék összeállítása nem igényel hozzáértést, kezdőknek is könnyedén sikerülni fog.

A süti tésztáját aprítógépben is elkészíthetjük, a hideg vajtól morzsás állaga lesz, a tojás viszont összetartja az egészet. Se nyújtani, se gyúrni nem kell, a tészta felét a tepsibe nyomkodjuk, a másik felét pedig a töltelék tetejére morzsoljuk/nagyobb darabokban rászórjuk, ahogyan sikerül.

A lédús, édes őszibarackhoz nagyon jól passzol a fahéj, ez a sütemény a nyár "almás pitéje". Ízlés szerint készülhet csak barna- vagy nádcukorral, de vegyesen fehérrel is.

Fahéjas-barackos morzsasütemény

barackosmorzsasüti

Hozzávalók 24 szelethez

Tészta:

  • 380 gramm liszt
  • 100 gramm barna cukor
  • 100 gramm kristálycukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 0.25 teáskanál szerecsendió
  • 0.25 teáskanál
  • 230 gramm hideg vaj
  • 1 darab tojás

Töltelék:

  • 800 gramm őszibarack (magozva)
  • 100 gramm kristálycukor
  • 3 evőkanál keményítő
  • 2 teáskanál citromlé
  • 0.5 teáskanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 23x33 cm-es tepsit.

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a kétféle cukrot, sütőport, sót, fahéjat, szerecsendiót. Adjuk hozzá kisebb darabokban a hideg vajat, majd aprítógéppel dolgozzuk össze, míg morzsás állaga nem lesz. Adjuk hozzá a tojást, majd alaposan keverjük el benne, míg homogén nem lesz a massza.

A tészta felét nyomkodjuk az előkészített tepsi aljába, a másik felét tegyük a hűtőbe. Süssük a tésztát 15 percig, majd tegyük félre hűlni.

Töltelék:

A kimagozott barackot hámozzuk meg, vágjuk kisebb darabokra. Keverjük alaposan össze a cukorral, keményítővel, citromlével és fahéjjal.

Oszlassuk el a tölteléket az elősütött tésztán, de próbáljunk meg minél kevesebb folyadékot kanalazni rá. Vegyük ki a hűtőből a félretett tésztát, majd morzsoljuk a töltelék tetejére. Kb. 40-50 percig süssük, míg a tetején a morzsa aranybarna nem lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnénk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük