Mennyei, illatos csokoládés kenyér, amit a fahéj varázsol különlegessé

csokoládéskenyércover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ünnepi lázban ég már mindenki, a meghitt hangulat megteremtéséhez a fahéj és a csokoládé mindig nyerő páros. Ez az édes kenyér a mennyekbe repít!

Mit is írhatnék erről az elragadó édes kenyérről? A tésztája puha, szuper foszlós, a fahéj teszi igazán különlegessé, az illata pedig a mennyekbe repít. Jól hangzik, ugye? Az ünnepek közeledtével szoktam elkészíteni, egyszerű, de nagyszerű desszert, amitől egy-kettőre ünnepi láz uralkodik el az emberen. Milyen jó is a reggeli kávé, tea vagy tej mellé fogyasztani! 

Függetlenül attól, hogy édes vagy sós kenyeret készítünk, a cukor fontos alkotóelem, az élesztőnek szüksége van rá. Ebben a receptben azonban kevés mézzel helyettesítjük, amitől a tészta lágyabb és tovább tárolható lesz. Érdemes kenyérlisztből készíteni, az adja meg a tökéletes állagát. 

Ha egyszerű, de isteni süteményt szeretnél sütni karácsonyra, akkor mindenképpen próbáld ki ezt a sokáig puha olajos piskótát, ami nem csak nagyon finom, de illatos is.

Fahéjas-csokoládés kenyér

30631653 02eb1a760753dfd5df906d8877561ee6 wm

Hozzávalók 6 személyre

Kenyérhez:

  • 1 bögre meleg víz
  • 2 evőkanál méz
  • 2 teáskanál száraz élesztő
  • 4 bögre kenyérliszt
  • 2 teáskanál
  • 60 gramm vaj
  • 1 darab tojás
  • 1 bögre meleg tej
  • olaj a kenéshez

Töltelékhez:

  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál fahéj
  • 30 gramm vaj
  • 1 tábla csokoládé (ét vagy tej)

Tetejére:

  • 1 db tojássárgája
Recept idők

Elkészítés:

A mézet keverjük el a meleg vízben, majd szórjuk bele a száraz élesztőt. Jól keverjük össze, hagyjuk 5 percig állni.

A kenyértészta száraz alapanyagait öntsük egy keverőgép táljába a tojással együtt, plusz adjuk hozzá az élesztős-mézes keveréket, vajat és a tejet. Hagyjuk, hogy a többit a gép intézze, bő 10 perc dagasztásra van szüksége a tésztának. Természetesen gép nélkül is elkészíthetjük a tésztát, ugyanúgy mindent összeöntünk egy tálban, és a kezünkkel nekilátunk egy alapos dagasztásnak. A tészta akkor jó, ha nem ragad, puha, könnyen formázható.

Utána tegyük egy másik tálba a kis cipónkat, a tetejét kenjük meg olajjal, majd szorosan takarjuk le egy konyharuhával, 1-2 órát pihentessük.

A megemelkedett tésztát enyhén lisztezett munkalapra helyezzük, finoman elkezdjük kinyújtani. A tésztát olvasztott vajjal megkenjük, cukrozott fahéjjal és csokoládécsipsszel vagy egy táblányi csokireszelékkel megszórjuk. A tésztát szorosan feltekerjük, mintha kakaós csigát készítenénk, majd helyezzük kiolajazott kenyérformába, és hagyjuk pihenni még 1 órát, utána kenjük meg 1 tojássárgájával. Előmelegített sütőben 175 fokon 40 percig sütjük.

Tipp

Ha kakaósabb tésztát szeretnénk, 1 evőkanálnyi kakaó mehet a száraz hozzávalókhoz, ha pedig elkészült az édes finomság, csokimázzal és egész manduladarabokkal díszíthetjük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük