Fahéjas-cukros mandula házilag: a kedvenc téli csemege otthon készítve is ellenállhatatlan lesz

cukrosmandula2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Azt biztosan tudod, milyen nehéz neki ellenállni, de azt talán nem, milyen könnyű házilag elkészíteni ezt a fahéjas, édes ropogtatnivalót.

Évről évre, amint beköszönt az ünnepi szezon, a terekre költöző vásárokat elönti a fahéj édes illata, azonnal bűnbe csábítanak a roppanós cukormázba forgatott magvak. Bár idén másképp alakult az ünnep, elmaradt a karácsonyi forgatag, a fahéjas nassolnivalóról nem kell lemondanod.

Nem is hittem volna, hogy ilyen egyszerű házilag elkészíteni, majd egy barátnőm - akit nem úgy ismertem, hogy cukrász-tehetség - elárulta a receptet, és azóta minden karácsonykor szorgalmasan pirítom a magvakat. Ez az édesség olyan finom, hogy az első falat után nehéz abbahagyni, viszont a kalóriákra figyelni kell, mert a cukrozott olajos magvak nem kifejezetten diétásak - bár karácsonykor egy kis plusz kalória is belefér. 

Ha szeretnéd a barátokat is meglepni ezzel a finomsággal, csomagold kis befőttesüvegekbe, díszítsd egy fenyőággal és a siker garantált.

Fahéjas-cukros mandula

fahéjasmandula2

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 20 dekagramm héj néküli mandula
  • 0.5 bögre kristálycukor
  • 0.5 bögre nádcukor
  • 1 kisebb darab tojásfehérje
  • 0.5 evőkanál víz
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
  • 0.5 mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 0.5 mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 130 fokra.

Egy tálban a tojásfehérjét a vízzel verjük laza habbá, majd forgassuk bele a mandulákat. Nem feltétlenül szükséges héj nélküli mandulát vásárolni, mivel nagyon egyszerűen meg lehet a szemeket szabadítani a héjuktól blansírozással.

Egy másik tálban keverjük össze a cukrokat a fűszerekkel, majd a tojáshabos mandulákat forgassuk bele és alaposan keverjük át, hogy minden szem mandulát vastagon bevonjon a cukormáz.

Egy sütőpapírral bélelt tepsiben terítsük szét a cukorbevonatos mandulákat, majd süssük 130 fokon egy órán keresztül. Közben 15 percenként forgassuk, rázzuk át, hogy egyenletesen piruljanak.

Amikor a cukor elkezd karamellizálódni és aranybarnán bevonja a szemeket, vegyük ki a sütőből, várjuk meg, míg kihűl, utána azonnal fogyaszthatjuk.

Fotó: Kiss Marietta Panka

Ezt is szeretjük