Fahéjas szilvakrémleves pillanatok alatt: tejszín lágyítja az ízeket

szilvaleves2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Villámgyorsan összedobhatod ezt az isteni, kora őszi levest, a szilva 10 perc alatt puhára fő, utána már csak turmixolni kell.

Levest szinte bármilyen gyümölcsből készíthetsz, bár a meggy a legnépszerűbb, szilvából is mindenképpen próbáld ki. Egyszerre édes és fanyar, picit savanykás lesz a végeredmény, de éppen ettől olyan friss és finom az összhatás - akár desszertként is megállja majd a helyét.

Mivel krémlevesről van szó, a lepürésített szilva sűríti a levet, de ha nem szeretnéd leturmixolni a gyümölcsöt, vaníliás pudingporral és tejszínnel tedd krémesebbé. Utóbbit a krémlevesbe is érdemes belekeverni - de csak a főzés legvégén -, picit lágyítja a szilva fanyar ízét. Ha nincs otthon tejszíned, használhatsz helyette tejfölt, de joghurtot is. 

A cukor mennyisége attól függ, mennyire érett szilvát sikerült beszerezned, ha nem elég édes a leves, utólag még keverhetsz bele cukrot, a forró lében szépen elolvad majd, ízlés szerint adagold.

Fahéjas szilvakrémleves

szilvaleves

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kilogramm szilva
  • 0.5 liter víz
  • 2 rúd fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor (bourbon)
  • 1 csipet
  • 5 evőkanál cukor
  • 2 szelet citrom
  • 200 milliliter tejszín
Recept idők

Elkészítés:

A szilvát mossuk meg, vágjuk félbe, szedjük ki a magját. Tegyük egy lábasba.

Adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a sót és a citromkarikákat, majd öntsük fel fél liter forrásban lévő vízzel.

Főzzük kb. 15 percig, míg a szilva puha nem lesz, az sem baj, ha szétesik. 

Vegyük ki a levesből a fahéjrudakat és a citromkarikákat, majd botmixerrel pürésítsük.

Öntsük hozzá a tejszínt, majd 2-3 perc alatt melegítsük össze a levest. Ha szükséges, ekkor lehet még cukrozni.

Jól behűtve tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük