Krémes fahéjas-vajas kuglóf - Melegen a legfinomabb

fahéjas kuglóf
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fahéjas sütik nagyon szerethetők, a melengető fűszerből elég egy csipet, hogy egészen különlegessé varázsolja az édességet.

A fahéj nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is, ennek is köszönheti népszerűségét. Kutatások szerint rendszeres fogyasztása szabályozza a vércukorszintet, de felső légúti panaszokra, például köhögésre is hatásos.

A fahéjas csigát mindenki szereti, de én most kuglófot sütöttem, amelynek nemcsak a tésztájába került a fűszerből, hanem egy villámgyorsan elkészíthető vajas krémet is főztem hozzá, amelyet magába szívott a süti. A kollégáim szerint karácsony íze van. 

Fahéjas-vajas kuglóf

fahéjas kuglóf recept

Hozzávalók 8 adaghoz

Kuglóf

  • 270 gramm liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj (őrölt)
  • 1 kávéskanál
  • 110 gramm vaj
  • 270 gramm cukor
  • 1.5 teáskanál vaníliakivonat
  • 3 darab tojás
  • 200 milliliter tej
  • ízlés szerint porcukor (tetejére)

Fahéjszirup

  • 100 gramm cukor
  • 50 gramm vaj
  • 20 milliliter víz
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 teáskanál fahéj (őrölt)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy kuglófformát vajazzunk és lisztezzünk ki. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót, majd tegyük félre. 

Egy másik tálban verjük habosra a vajat, a cukrot és a vaníliát. Adjuk hozzá egyenként a tojásokat úgy, hogy egy percig verjük a krémet minden tojás hozzáadása után. A végén öntsük hozzá a tejet, majd forgassuk bele a lisztes keveréket, és kanalazzuk bele a kuglófformába. 

Süssük a süteményt körülbelül 40 percig, illetve tűpróbáig, majd kicsit hagyjuk hűlni, de még melegen fordítsuk ki a kuglófformából, majd villával szúrjunk lyukakat a tetejébe. 

Készítsük el a fahéjszirupot. Egy serpenyőben keverjük össze a cukrot, a vizet, a vaníliát, a fahéjat és a vajat, és addig melegítsük, amíg a vaj teljesen el nem olvad. 

A fahéjszirupot öntsük a kuglófon lévő lyukakba, a maradékot pedig a tetejére és az oldalára. Ízlés szerint porcukor is mehet a tetejére. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük