Farsangi csörögefánk a mama receptje szerint: dupla adagban érdemes sütni

Farsangi csörögefánk cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A különleges formájú csörögefánk a farsangi szezonban kihagyhatatlan, sokkal hamarabb az asztalra kerül, mint a hagyományos pampuska.

Szalagos, töltött, cukormázas, ha farsang, akkor bizony előkerülnek a finomabbnál finomabb fánkreceptek. Ilyenkor van, aki a hagyományos kedvenceket készíti el, míg más a megúszós verziót keresi. Bármelyik táborba is tartozz, a csörögével nem lőhetsz mellé, mert mind a két kitételnek megfelel. Igazi nagyikedvenc, mely kevés munkával, gyorsan készül.

A csöröge is több recept szerint állítható össze, érdemes kipróbálni túrós tésztával vagy töltve, de a joghurttal készült változat is nagyon finom. A kisült fánkokat még melegen szórd meg porcukorral, ha kicsit különlegesebben kínálnád, akkor fahéjas porcukorban forgasd meg őket.

Farsangi csörögefánk

Farsangi csörögefánk ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 darab tojássárgája
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál tej
  • 3 evőkanál rum
  • tejföl szükség szerint
  • liszt a tészta alá
  • olaj a sütéshez
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A tojássárgákat üssük keverőtálba, adjuk hozzá a lisztet, sót, cukrot, vaníliás cukrot, tejet és a rumot, majd dolgozzunk belőle tésztát, közben a tejfölt evőkanalanként (1-2 evőkanál) adjuk hozzá.

A begyúrt tészta akkor jó, ha kicsit ragacsos, takarjuk le konyharuhával, és 30 percet pihentessük.  

Pihentetés után a tésztát borítsuk lisztezett felületre. Ezután nyújtsuk vékonyra (1-2 mm-re), majd késsel vágjunk rombuszokat belőle.

A rombuszok közepét vágjuk be, majd az egyik sarkát bújtassuk át a bemetszésen.

A fánkokat bő, forró olajban süssük aranybarnára, majd porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük