Jéghideg fehérboros szilvakrémleves: tejszíntől lesz selymes

szilvakrémleves2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tökéletes az ízharmónia a hideg szilvalevesben, picit fűszeres, egyszerre édes és savanykás, miközben nagyon krémes és friss az összhatás.

Szuper egyszerű, ízeiben mégis nagyon különleges hideg leves, a szilva mellett almalé és fehérbor az alapja. Utóbbi lehet száraz és édes is, ízlés szerint döntsük el, melyikkel szeretnénk készíteni. A cukor mennyisége egyrészt a bor fajtájától, másrészt a szilva édességétől függ, így érdemes utólag adagolni, a forró levesbe keverni.

A kész levest habtejszínnel öntjük fel, ettől még krémesebb lesz, illetve picit lágyít a szilva és a bor intenzív ízén. A friss citromlé is kihagyhatatlan eleme, de akár vaníliát is keverhetünk bele.

Szilvakrémleves

szilvakrémleves

Hozzávalók 4 személyre

  • 120 milliliter almalé
  • 180 milliliter fehérbor
  • 1 csipet fahéj
  • 1 csipet szegfűszeg
  • 1 csipet gyömbér
  • 500 gramm szilva
  • 2 evőkanál cukor
  • 120 milliliter habtejszín
  • 1 evőkanál citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A szilvát magozzuk ki, daraboljuk össze.

Az almalevet, a bort és a fűszereket tegyük egy kis lábasba, majd forrásig melegítsük. 

Adjuk hozzá a szilvát, majd kb. 15 percig főzzük, míg meg nem puhul a gyümölcs.

Botmixerrel pürésítsük a levest, majd szűrjük át szitán, hogy az felfogja a héjdarabokat. Még amíg meleg a leves, keverjük bele a cukrot a szilva édességétől függően.

Öntsük hozzá a habtejszínt és a citromlevet, alaposan keverjük össze, majd tegyük hűtőbe, jó hidegen tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük