5 perces, hideg fokhagymás mandulakrémleves ropogós szőlőszemekkel

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Folytatódik kitartó vonzalmam a turmixgépes levesek iránt, most viszont nem ékegyszerűségű, hanem egy fokkal, de tényleg csak egy apró fokozattal különlegesebb leves következik. A különlegessége is inkább az alapanyagaiban és nem az elkészítési módjában rejlik.

Sokat elárul erről a levesről az angol gasztromagazinokban fellelhető káosz, ami az elnevezése körül uralkodik. Az eredeti neve Ajo blanco, ami azt jelenti, fehér fokhagyma.

Fokhagyma- vagy mandulakrémleves?

A spanyol elnevezés tehát azt sugallja, hogy ez az alapanyag határozza meg az ételt, pedig tulajdonképpen a fokhagyma csak egy fűszer. A leves fő összetevője a mandula, ugyanakkor van benne még kenyér is. Így aztán hol fokhagymakrémlevesként, hol mandulakrémlevesnek nevezik. 

A lényeget tekintve ez tulajdonképpen mindegy: ha van otthon hozzá minden, ezt is ugyanúgy öt percbe kerül elkészíteni, mint bármelyik másik korábban bemutatott nyári turmixgépes levest. A szűk keresztmetszet csupán a blansírozott mandula, de ezt is elég sok helyen lehet kapni, és otthon, kézzel sem nagy ügy előkészíteni. Egyszerűen le kell önteni a mandulát forró vízzel, majd egyenként lehúzogatni róla a héjat. 

Szőlő vagy dinnye, mint levesbetét

Mint minden hideg leves, az Ajo blanco is jól behűtve a legjobb. Most szőlőt használtam levesbetétnek, de szoktak bele tenni sárgadinnyét is, legközelebb biztosan azzal fogom csinálni, mert nagyon illik a képbe és a szezonba is. Érdemes a turmixolás előtt félretenni pár szem mandulát is levesbetétnek, úgy még izgalmasabb lesz az állaga.

Fokhagymás mandulakrémleves (Ajo blanco)

ajo-blanco - 1

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 szelet kenyér
  • 2 evőkanál almaecet
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 150 gramm blansírozott mandula
  • 5 deciliter hideg víz
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint szőlő
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A kenyeret annyi vízbe áztatjuk, amennyi ellepi, majd ha magába szívta, betesszük a turmixgépbe - a szőlőt kivéve - az összes többi alapanyaggal együtt. Hosszan turmixoljuk, míg egészen sima nem lesz. Behűtve, szőlőszemekkel tálaljuk.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük