Fokhagymás vajjal sült édesburgonya: a zúzott krumpli nagyon krémes lesz

édeskrumpli
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Hidd el, megéri kipróbálni ezt a módszert, és picit megtörni a krumplit, így a fokhagymás vaj nem csak a tetején fog megállni.

Ha kedveled az édesburgonyát – és ki ne szeretné? –, mindenképpen készítsd el az alábbi változatot, a zöldség krémesre sül, miközben a fokhagyma és a parmezán ellensúlyozzák az édes ízét. 

A zúzott krumpli technológiájáról már korábban is írtunk az oldalon, lényegében kétszer sül a burgonya, egyszer minden nélkül, míg puha lesz, másodszor pedig a feltétekkel. Mivel a krumplit meg kell törni, „zúzni”, így a fokhagymás, petrezselymes vaj a mélyebb rétegeibe is beszivárog, nem csak a tetején áll meg, mennyei lesz a végeredmény. 

A vaj, fokhagyma, petrezselyem hármasa zseniális, nem érdemes rajta változtatni, viszont a parmezánt nyugodtan lecserélheted, más fajta sajttal is megszórhatod a krumplik tetejét.

Zúzott édesburgonya

édeskrumpli2

Hozzávalók 12 szelethez

  • 3 nagy darab édesburgonya (tömzsibb)
  • kevés olívaolaj
  • 50 gramm vaj (olvasztott)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek petrezselyem (aprított)
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 ek parmezán
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Alaposan mossuk meg az édesburgonyákat, vágjuk le a két végüket. Vágjuk őket 3,5-4 centi vastag karikákra, vagy negyedeljük össze. 

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, rendezzük el rajta az édesburgonyát. Locsoljunk rájuk egy kevés olajat, majd toljuk a sütőbe 45-50 percre, míg a villa már könnyen belemegy a húsukba.

Vegyük ki őket, majd egy krumplinyomó segítségével enyhén nyomjuk meg őket, nem kell pépesíteni, csak picit lapítsuk ki a szeleteket, hogy megtörjön a húsuk. 

Közben az olvasztott vajat keverjük össze a zúzott fokhagymával és az összeaprított petrezselyemmel. Kenjük le ezzel az édesburgonya-szeletek tetejét, majd sózzuk, borsozzuk őket. Szórjuk a tetejükre a parmezánt.

Toljuk be így is a sütőbe még 15 percre. Ha van a sütőn grillfunkció, meg lehet picit pirítani a sajtot a tetején.

Rögtön, melegen kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük