Isteni, szaftos fordított baracktorta: látványos nyári desszert

fordított-baracktorta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A karamellszószban sült barack és az omlós, puha tészta találkozásánál kevés jobb dolog létezik.

A Tarte Tatin, vagyis a franciák fordított almatortája igazi klasszikus, karamellizált almából és puha, omlós tésztából áll. Az eredeti recept is isteni, de érdemes néha eltérni tőle egy-két ponton, például a gyümölcsöt nyugodtan lehet variálni. 

Itt a nyár, jön a barackszezon, úgyhogy adta magát, hogy az almát erre cseréljem. Pontosan ugyanúgy működik barackkal is a recept, csak még lédúsabb és szaftosabb lesz a végeredmény. A sütihez kicsi tortaformát használjunk, kb. 18-20 centiset, ha csak nagyobb van otthon, érdemes megemelni a tészta hozzávalóinak a mennyiségét.

Fordított baracktorta

fordított-baracktorta2

Hozzávalók 8 személyre

Barackos részhez:

  • 50 gramm vaj
  • 110 gramm barna cukor
  • 4 darab barack

Tésztához:

  • 50 gramm vaj
  • 100 gramm cukor
  • 1 darab tojás
  • 120 gramm liszt
  • 1.5 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 0.25 teáskanál mandulakivonat
  • 80 milliliter tej
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 18-20 centiméteres tortaformát. A barackokat hámozzuk meg, vágjuk szeletekre, majd rendezzük el szépen a tortaforma aljában.

A vajat és a barna cukrot melegítsük össze egy kis lábasban, kevergessük, míg karamell nem lesz, majd öntsük a barackokra.

Egy tálban keverjük össze a lisztet, sütőport és a sót. Egy másik tálban keverjük habosra a vajat, cukrot, mandulakivonatot, tojást. Kisebb részletekben keverjük hozzá a lisztes keveréket és a tejet is, míg csomómentes nem lesz.

A tésztát öntsük a barackokra, spatulával egyengessük el rajta, majd 40-45 percig süssük. Hagyjuk hűlni 5 percig, majd fordítsuk fejjel lefelé egy tálcára vagy tányérra. 

Melegen, vaníliafagyival a legfinomabb. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük