Isteni, forró karamellás tej: felmelegít a hideg estéken

karamellástej
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha szereted a tejkaramellát, imádni fogod ezt a forró italt, csak egy probléma van, hogy nem lehet leállni vele.

Karamellszósz és meleg tej: csak ennyi kell a boldogsághoz, vagy egy buckózós estéhez. A forró, édes italt könnyedén elkészítheted, és nagyon jól fog esni a hideg napokon. 

A szósz összeállítása gyerekjáték: csak cukrot kell karamellizálni, majd felönteni tejszínnel, és kész is a karamellönteted. Cukorból használhatsz fehéret és nádat is, de előbbivel könnyebb dolgod lesz, mert rögtön látni fogod a színén, mikor van kész.

Ha felturbóznád a karamellt, mehet bele egy kevés vanília, de akár még whisky is, az alkoholos változatot karácsonyestére ajánljuk.

Forró karamellás tej

karamellástej2

Hozzávalók 6 adaghoz

Karamellszósz:

  • 2 ek víz
  • 130 g cukor
  • 120 ml habtejszín (30%-os)
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 csipet

Ital (egy pohárhoz):

  • 200 ml tej
  • 40 ml karamellszósz
  • tejszínhab (a tálaláshoz)
  • őrölt szerecsendió (a tálaláshoz)
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a karamellszószt: a vizet és a cukrot tegyük egy lábasba, majd kezdjük el melegíteni közepes lángon. Ahogy a cukor fokozatosan olvad, rázogassuk meg a lábast, de ne keverjük. Addig főzzük, míg aranybarna nem lesz, de vigyázzunk, mert könnyen megég. Ha elérte a kívánt színt, adjuk hozzá a tejszínt, a vaníliát és a sót, vigyázzunk, mert bugyogni fog. Egy habverővel gyorsan keverjük össze, majd húzzuk le a tűzről. (Ha nem látjuk elég sziruposnak, még főzzük picit.)

A tejet forrósítsuk fel egy kis lábasban, míg gyöngyözni nem kezd. Közben kanalazzunk a karamellszószból a pohárba/bögrébe. Öntsük fel a forró tejjel, keverjük el benne, majd tejszínhabbal és szerecsendióval megszórva kínáljuk.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük